Ingen vanlig krog

Efter tre år vid Torneälvens brusande forsar har Simon Laiti återvänt till sin barndoms stad Luleå.  I Norra hamn erbjuder han ett nytt koncept för gastronomiska upplevelser.

Foto:

LULEÅ2008-04-05 06:00
Det är inte alla krogägare som lyckas få kommunalrådet Karl Petersen att förrätta invigningen av de nya lokalerna. Men så är det inte någon regelrätt krog som Simon Laiti och hans fru Emma har öppnat. Paret lyckades få Karl Petersen med på noterna när de berättade att de ville flytta till Luleå förra sommaren. De hade tidigare drivit Kattilakoski Gastronomi vid Torneälven tillsammans med kocken Christian Moborg. Nu ville de hitta en lokal vid Norra hamn, stadens bästa läge. - Då lovade jag att se till om vi kunde hjälpa till med det, berättade Karl Petersen i sitt korta invigningstal innan han skar av det röda invigningsbandet med en vass förskärare. Simon Laiti har valt pröva något nytt, i stället för att öppna en traditionell restaurang. Han kallar sin verksamhet för matstudio och det hela bygger på att matintresserade sällskap ska kunna samlas och handgripligen få lära sig de rätta handlagen, samt naturligtvis äta av läckerheterna.Konceptet är nytt för norra Sverige. - Under de här åren vi drev Kattilakoski har jag märkt att folk har mycket frågor om matlagning. Det märktes när vi stod och lagade mat i det öppna köket. Så växte idén fram, berättade Simon Laiti. Efter tre år med Kattilakoski ville han göra något nytt. Hemstaden Luleå lockade återigen, efter åren i Göteborg och
Niskanpää.- Det känns skönt att komma hem igen, till en större stad med mera puls. Jag är här för att stanna och för att utveckla matkulturen, säger Simon Laiti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!