Ingen tillväxt i Europa under 2013

Den ekonomiska krisen i Europa sprider sig allt längre norrut och experter räknar med ett fallande BNP för kontinenten.Nu börjar även Tyskland bromsa in - ett mardrömsscenario för svenska exportföretag.

SVAG TILLVÄXT. Olle Holmgren, ekonom på SEB, tror på svag svensk tillväxt och en tung tid för industrin.Foto: Pressbild SEB

SVAG TILLVÄXT. Olle Holmgren, ekonom på SEB, tror på svag svensk tillväxt och en tung tid för industrin.Foto: Pressbild SEB

Foto:

Luleå2012-10-12 06:00

I samband med höstens budgetproposition presenterade regeringen också de beräknade tillväxtsiffrorna för Sveriges BNP över 2013 och 2014. En klart mer optimistisk bedömning än samtliga storbanker och även Konjunkturinstitutet.

- Situationen i vår omvärld gör att vi är ganska pessimistiska även när det gäller Sverige. Sen ska man komma ihåg att Sverige ändå har klarat sig bra ur ett europeiskt perspektiv. Europa tror vi kommer få en tillväxt närmare noll nästa år och ha fallande BNP i år, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Kring 70 procent av de svenska exportvarorna fraktas till länder inom Eurozonen. Den största andelen till områden i norra Europa och på SEB tror experterna att det är en stor anledning till att Sverige hittills har klarat sig så pass bra.

- De länder inom Europa som vi exporterar till, framför allt Tyskland och de andra nordiska länderna, är ändå de som gått bäst, relativt i alla fall. Men nu har ju också Tyskland börjat att sakta in och fortsätter att sakta in. Tyskland är viktig då de har en inte obetydlig export till övriga Europa så indirekt drabbas vi ju också av problemen i södra Europa . Där av tror vi på en mycket svag tillväxt, säger Olle Holmgren.

Hur kommer vi i Sverige märka av det?

- De som snabbast känner av det här är ju industrin och det ser vi ju redan nu. Sedan saktar ju byggandet också in och det är i dessa två sektorer där vi kommer att få se en fallande sysselsättning den närmsta tiden. Vi tror att vi kommer få se en viss uppgång i arbetslösheten och en viss nedgång i den totala sysselsättningen. Vi tror inte på någon jätteuppgång som 2008, men arbetslösheten kan nog stiga med drygt en halv procent.

På vilket sätt kommer den svaga tillväxten att påverka hushållen?

- Eftersom vi tror att det kommer bli lägre räntor och att den reala inkomsten växer med mer än två procent så räknar vi med att hushållen fortsätter öka sin konsumtion. Sedan är det alltid så när det blir sådana här oroligheter att hushållen håller tillbaka på sin konsumtion. Men skulle det uppstå en djupare recession kan det bli så att sysselsättningen faller även i de inhemska sektorerna.

BNP-prognoser för 2013-2014: (siffror i procent)

Regeringen 2,7 3,7

Konjunkturinstitutet 1,8 2,8

Ekonomistyrningsverket 1,9 3,0

SEB 1,6 2,4

Handelsbanken 1,9 2,9

Nordea 1,8 2,3

Swedbank 1,6 2,4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!