Bara något år efter att de fria arbetstiderna infördes 1972 krävde Handels att en skärpt affärstidslag återinfördes eftersom möjligheten till kvälls- och söndagsöppet utnyttjades betydligt mer än vad de hade väntat sig.
Socialdemokraterna och LO tog också fram ett förslag till en ny affärstidslag.
Vanemänniskor
Tanken var att lagen skulle spikas i riksdagen, men det blev borgerlig valseger 1976 och då socialdemokraterna åter kom till makten 1982 insåg man att konsumenterna ändrat sina köpvanor och förslaget hamnade i papperskorgen.
- Vi är ju vanemänniskor, konstaterar Lena Aronson, ordföranden för Handels avdelning 33, som omfattar alla kommuner i Norrbotten utom Arjeplog och Arvidsjaur.
Ramar för arbetstiderna
Facket för inte heller någon kamp mot söndagsöppet längre. Även om det inte gillas av alla.
- För våra medlemmar handlar det om att få livspusslet med barn och familj att gå ihop då man jobbar både kvällar och helger, säger Lena Aronson.
I dag handlar fackets krav mer om att få till yttre ramar då det gäller arbetstiderna. På vardagar tycker de att 8-21 är acceptabelt och 9-21 på helgerna. Främst inom livsmedelshandeln har man dragit ut på öppettiderna ännu mer och det gillas inte av Handels.
Levande stad
- För många har också kvällsöppet och söndagsöppet blivit en möjlighet att få ihop en hygglig lön som det går att leva på. För många av våra medlemmar har låga grundinkomster eftersom de inte får jobba heltid, säger Lena Aronson.
Hon tror inte att det skapas så många nya jobb då nu allt fler butiker i centrum börjar med söndagsöppet. I de flesta fall handlar det om få anställda, ofta bara en som jobbar. Just ensamarbete är också något som facket inte gillar.
- Men några jobb blir det. Sedan är det ju trevlig med en levande stad där folk är ute och promenerar även på en söndag, säger Lena Aronson.