Ingen påsk utan kärringar

En ubåt lastad med fina små påskkärringar, var hittar man det?
Jo, på Årans dagis på Örnäset. Här på avdelningen Ubåten vimlade det av fint utklädda och uppmålade små barn i onsdags när Kuriren hälsade på.

LULEÅ2007-04-05 06:00
- Det finns en kvast här på dagis. Tänk om man tog den och flög iväg högt upp, säger Freya Crack, 4 år, och rynkar lite busigt på den rödmålade näsan och hennes ögon spelar under påsksjaletten. <BR>Hon säger att hon känner sig fin i påskgummekläderna. <BR>- Ja, och det är faktiskt första gången som jag klär ut mig till påskgumma, förklarar hon. <BR>På dagiset har man som stadig tradition att låta barnen klä ut sig till påskkärringar så det blir nog mer av den varan framöver, kan tänka. <BR>En av pedagogerna, Ingegerd Nordström, berättar: <BR>- På skärtorsdag får barnen klä ut sig och så påskpysslar vi allt vad de vill och i dag onsdag har vi faktiskt påsklunch. Barnen tycker att det är roligt men eftersom avdelningen har barn från hela nio nationer så är inte alla vana vid traditionen, men de anammar det hela ändå, säger Ingegerd Nordström, själv en präktig påskgumma för dagen.
Fakta Skärtorsdagen
Förr i tiden trodde man på häxor och att de på skärtorsdagen åkte med katt och kaffepannan på kvast till Blåkulla. Därför gömde man alla "flyghjälpmedel" som kvastar och räfsor denna dag.
Som ett minne av de hemska häxprocesserna klär dagens barn ut sig till påskärringar. Med fin sjalett och målat ansikte går man runt till grannar släkt och vänner och får godis och kanske en slant lagd i kaffepannan. Kanske lämnar barnen också ett eget ritat påskkort.
Påskeldar och påsksmällare hör också till traditionen. Användes för att skrämma undan häxor och onda makter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om