Vill man försöka vara lustig kan man sammanfatta Ingmar Oldbergs budskap med att möjligheterna för heta konflikter om Nordpolen är ganska svala.
Oldberg är forskare associerad till Utrikespolitiska institutet och specialist på Ryssland och rysk utrikespolitik. På onsdagskvällen fyllde han nästan Lilla salen i Kulturens hus med åhörare till sin föreläsning om Ryssland och Arktis, arrangerad av universitetet.
Inte orolig
Oldberg är inte särskilt oroad över läget i Arktis, trots att klimatförändringen underlättar en exploatering av de naturresurser som tros gömmas i regionen. Ryssland har visserligen en stark militär närvaro i området, främst i form av Nordflottan, men det är inget nytt.
Dessutom är USA inte längre militärt starka i området, de har större bekymmer på andra håll.
- Här finns få konfliktytor, det finns andra platser där det råder större risker, säger Oldberg.
Det bråk om resurser som finns just nu är en tvist mellan USA och Kanada om olja vid Alaskas kust samt mellan Norge och Ryssland om fisket vid Spetsbergen.
Inget territorium
Ryssland har den ojämförligt längsta kusten mot Ishavet men har, till skillnad från USA, skrivit under FN:s havskommission.
- Därmed finns det spelregler att följa. Arktis är dessutom ett hav, det finns inget territorium att bråka om, säger Ingmar Oldberg.
Havskommissionen hanterar sina ärenden mycket långsamt vilket fått Norge och Ryssland att göra upp sinsemellan. Oldberg tror mer på en chans att Arktis visar sig bli ett område med samverkan och samarbete mellan stater är ett nytt konfliktområde.
- Jag tror det, man ska inte dramatisera situationen alltför mycket, säger han.
Redan reglerat
Men det finns nya komponenter som gör ryssarna oroliga, både Kina och EU har börjat visa sitt intresse för Arktis och de naturtillgångar som finns där.
- Samtidigt finns de flesta kända resurserna i redan erkända områden, säger han.
Därmed är det redan reglerat vilka som har rätten att exploatera dessa resurser.
Men att Ryssland är väldigt intresserat av Arktis råder det inga tvivel om. För en tid sedan lät man en hög ryskortodox prelat välsigna och heligförklara Nordpolen.