Ingen brist på influensavaccin i år

I fjol var det lite problematiskt att få tag i influensavaccin och därför var det också färre än vanligt som vaccinerade sig. I år ska ser det betydligt bättre ut. - I år blir det inga problem, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten.

LULEÅ2007-10-02 01:45
Normalt är det omkring 70 procent av ålderspensionärerna i Norrbotten som går till sin vårdcentral och får en spruta med influensavaccin varje år. I fjol var siffran under 50 procent.Förseningar i tillverkningen och brist, eller i alla fall en befarad brist, var två av orsakerna.- I år drar vi igång vaccinationerna den 8 oktober, vilket är normalt, berättar Österlund.Han hoppas att så många som möjligt tar sin vaccination i år.- Studier har visat att överdödligheten minskar om 70 procent eller fler av ålderspensionärerna vaccinerar sig.Riskgrupper
I Norrbotten får alla ålderspensionärer och de personer som ingår i de så kallade riskgrupperna vaccinet gratis. - De som är under 65 och bedöms behöva vaccineras mot influensan är bland annat personer med allvarliga hjärt- och lungsjukdomar och de som har gravt nedsatt immunförsvar.En nyhet för i år är att inköpen av allt vaccin som ska användas i Sverige sköts centralt. Till och med i fjol var det de 21 landstingen som beställde vaccinet men i år sköts jobbet av Stockholms läns landsting.- Anledningen är att det ger ett bättre pris med centrala inköp, berättar Österlund.Finns mer
Det är den förväntade förbrukningen som styr landstingens och vårdcentralernas tilldelning.- Men det kommer att gå att beställa mer om det skulle behövas, så någon brist på vaccin ska inte behöva uppstå.I Norrbotten finns det omkring 50.000 personer över 65 år och om 70 procent av dem låter influensavaccinera sig ska cirka 35.000 doser injiceras.Några fall av influensa har redan rapporteras i Sverige men än så länge rör det sig om en mycket liten spridning.- Det är svårt att veta när influensan kommer men det är bra om de som är pensionärer eller tillhör riskgrupperna vaccinerar sig under oktober eller i början av november, säger Anders Österlund.
Årets influensavirus verkar inte ha förändrat sig särskilt mycket jämfört med de senaste säsongerna, vilket talar för att Sverige står inför en tämligen mild epidemi. Immuniteten hos befolkningen är därför god.Mellan 900 och 4.500 svenskar brukar varje år dö på grund av influensa eller dess följdsjukdomar. De flesta av dem är äldre, sköra personer eller andra med nedsatt immunförsvar. Barn under två år är också en utsatt grupp.I fjol startade vaccinationerna en månad senare än normalt på grund av att WHO hade problem med en av virusstammarna vid tillverkningen.Vissa vårdcentraler fick 2006 slut på vaccin och eftersom man inte får gå till en annan vårdcentral för att få sin spruta fick en del i riskgrupperna klara sig utan. Detta märkliga tillvägagångssätt väckte ilska hos patienterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om