För drygt ett år sedan startade fältverksamheten i Luleå igen efter 30 års frånvaro. Fältgruppen var från början ett projekt som skulle pågå under ett år men i höstas klubbade kommunfullmäktige igenom beslutet att gruppen skulle permanentas och dessutom utökas från 2,5 till fyra tjänster.
Trots att glädjen var stor på fältgruppens kontor när beskedet att gruppen skulle permanentas kom, var det ingen som sökte de nya tjänsterna.
Sedan tidigare var det klart att projektledaren skulle gå tillbaka till sin ordinarie tjänst. De andra två som ingick i gruppen har nu sökt sig vidare till andra tjänster inom kommunen.
– De har gjort ett jättebra arbete med att bygga upp strukturer för att kunna fortsätta arbetet efter projektet som avslutas vid årsskiftet. Nu fick vi medel för fyra tjänster och då måste vi ut och rekrytera, säger Anna Saxin, verksamhetschef, socialförvaltningen.
44 personer har sökt de fyra tjänsterna.
I kravspecifikationen framgår det: ”Vi söker dig som har en socionomexamen eller annan relevant högskoleutbildning och erfarenhet av arbete med barn och ungdomar.”
Vidare stod det:
”Arbetet kräver att du är flexibel och agil för att möta de behov som uppstår inom området för barn och unga. Detta kan innebära visst utredningsarbete under sommarmånaderna eller att stärka och främja första linjens socialtjänst.”
Mellan raderna kan det tolkas som att en person som inte har adekvat utbildning inte heller kommer att få jobbet. Enligt Anna Saxin är det inte så.
– När vi får tillskott av nya tjänster måste vi gå ut och rekrytera. Men alla som vill får söka tjänsterna, säger hon.
Men det upplevs som att de inte har känt att det är någon idé för dem att ens söka tjänsterna.
– Jag förstår det men jag kan inte kommentera enskildas upplevelse, säger hon.
Under året som gått har de skapat relationer med skolan och polisen och byggt upp ett förtroende hos Luleås ungdomar. Riskerar inte det att förloras nu?
– Det relationsskapande arbetet har varit en bärande punkt i projektet och viktigt att omhänderta.
Är det så att ni vill ha socionomer för att använda dem som en resurs vid behov?
– Det är inget krav. Det kanske inte blir så att det bara är socionomer som blir de nya fältarbetarna, Det viktiga är att vi kan hjälpas åt i olika situationer om det är möjligt. Men ska man jobba med utredningsarbete kring barn och unga är det ett lagkrav att man ska vara socionom.