Inga stickprov togs på köttfärs

Inte ett endaste prov på köttfärs togs i Luleå under 2007. Enligt miljökontorets miljöinspektör Åsa Fredriksson är orsaken en ny lagstiftning som kom 2006.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

LULEÅ2008-01-11 01:45
-Enligt lagen ska det inte vara lika stor fokus på provtagningen längre utan istället ska den läggas på företagets egenkontroller. Prov tas om man misstänker något speciellt eller om någon anmält matförgiftning, säger hon och tillägger att stickprov säger en sak om stickprovet just då och för att vara säker på resultatet måste väldigt många prover tas av samma sort.Miljöinspektören Gustav Edvinsson har under senare delen av 2007 gjort rutinmässiga kontroller i några av Luleås större butiker, köttfärshanteringen var något som kontrollerades.Obekväm situation
-Det var lite intressant men även en obekväm situation då många trodde att anledningen till kontrollerna var debatten som varit om köttfärs, men så var det ju inte. Kötthantering kontrolleras oavsett debatt på grund av att det är störst risk för bakterier på grund av att det är ett känsligt livsmedel, säger han.Enligt Gustav Edvinsson antecknar butikerna vilka förpackningar som bryts. Om färsen mals kontrollerar miljöinspektörerna vilka rutiner som finns runt det. Även kylförvaring och temperatur måste vara korrekt. Utgångna produkter skickas tillbaka till leverantören av vissa butiker medan andra komposterar på plats i stora komposter.Gamla produkter slängda
-Två av butikerna sade att de hade slängt gamla produkter. Jag såg köttet i komposten men kunde ju inte krypa ned och kontrollera datumet, säger Gustav Edvinsson som också säger att han inte kunnat urskilja någon systematik av fusk när det gäller märkning av köttfärs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!