Inga stickprov togs på köttfärs
Inte ett endaste prov på köttfärs togs i Luleå under 2007. Enligt miljökontorets miljöinspektör Åsa Fredriksson är orsaken en ny lagstiftning som kom 2006.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
-Det var lite intressant men även en obekväm situation då många trodde att anledningen till kontrollerna var debatten som varit om köttfärs, men så var det ju inte. Kötthantering kontrolleras oavsett debatt på grund av att det är störst risk för bakterier på grund av att det är ett känsligt livsmedel, säger han.Enligt Gustav Edvinsson antecknar butikerna vilka förpackningar som bryts. Om färsen mals kontrollerar miljöinspektörerna vilka rutiner som finns runt det. Även kylförvaring och temperatur måste vara korrekt. Utgångna produkter skickas tillbaka till leverantören av vissa butiker medan andra komposterar på plats i stora komposter.Gamla produkter slängda
-Två av butikerna sade att de hade slängt gamla produkter. Jag såg köttet i komposten men kunde ju inte krypa ned och kontrollera datumet, säger Gustav Edvinsson som också säger att han inte kunnat urskilja någon systematik av fusk när det gäller märkning av köttfärs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!