Ulrika Verlander har drivit restaurangen Roasters i Luleå i över 20 år. Lunchservering har varit en del i konceptet under alla år, men nu blir det ändring på det.
– Vi har nästan alltid fullsatt här på luncherna så det handlar inte om att det inte finns några kunder. Däremot är det i princip omöjligt att få lönsamhet på arbetarlunchen. Syftet med lunchserveringen är att göra reklam för sig själv och få fler kunder på kvällen och då krävs hög standard även lunchtid och det kostar mer än det ger, säger Ulrika Verlander.
Hon förklarar att bra mat med svenska råvaror och god service i kombination med låga lunchpriser inte går ihop.
– Man får ett kassaflöde men det är inget man kan leva på. Därför har vi bestämt oss för att satsa på à la carten och göra nya satsningar och förbättringar där i stället. Bland annat kommer vi ha längre öppettider, säger hon.
Hur påverkas de anställda av detta?– Vi har flyttat alla resurser till kvällarna men vi har inte behövt säga upp någon personal. Vi satsar på ännu högre service, fler serveringspersonal och en till kock kvällstid. Samtidigt kommer vi att kunna ta emot fler gäster och hålla högre standard så att personalen inte behöver stressa.
I samband med lunchförändringen blir lokalen ledig vissa perioder. Planen är att hyra ut den dessa tider.
– Det kan vara sällskap som vill hyra för dop, minnesstunder, företagsluncher eller möten till exempel. Dessutom kommer vi att satsa mer på catering, säger Ulrika och tillägger:
– Förra våren gick jag sommelierutbildning och nu planerar jag att fokusera mer på vinprovningar och sådana saker. Tiden har inte räckt till tidigare, men nu hoppas jag att den ska göra det.
Och på somrarna kommer luncherna tillbaka, men då är det à la carte-lunch som gäller.
– Vi har testat detta under fredagar och fått bra respons. Det blir många nyheter men både jag och personalen tror på det här. Det känns bra, säger Ulrica Verlander.