Inga demonstrationer hos Jan-Åke i Ban Pong

Bilderna från Thailand och Bangkok visar skrikande, slående demonstranter och skrikande slående poliser. Oroligheterna fortsätter och en domstol har beordrat att protestledaren Suthep Thaugsuban ska gripas, misstänkt för uppvigling. Det är ett brott som kan bestraffas med döden eller livstids fängelse, enligt thailändska lagar.

TÅRGAS. Demonstranter kastar tillbaka tårgasampullerna mot polisen i Bangkok.

TÅRGAS. Demonstranter kastar tillbaka tårgasampullerna mot polisen i Bangkok.

Foto: Wason Wanichakorn

Luleå2013-12-02 21:08

UD avråder från resor till de sydligaste provinserna i Thailand, Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla, och avråder turister från att befinna sig i demonstrationer och folksamlingar i Bangkok och i de södra provinserna, där turistorter som Phuket och Krabi ligger. De våldsamma protesterna har dock inte nått orter dit turister reser eller som de besöker.

I Ban Pong, Ratchaburi, 85 kilometer väster om Bangkok bor, Jan-Åke Andersson. För kamraterna på Kurirens Matchendirektchatter under Luleå hockeys matcher är han mera känd som Banpongjan och som en trogen Luleåsupporter som knappast missar en match.

I Ban Pong, dit Jan-Åke Andersson flyttade för 16 år sedan från Luleå, sker inga demonstrationer.

– Vi har inga känningar av oroligheterna i Bangkok och känner ingen rädsla, berättar Jan-Åke Andersson.

Redan nu finns tiotusentals svenskar på plats på turistorterna i Thailand. De kommer knappast i kontakt med oroligheterna som är koncentrerade till några få områden i den norra delen av Bangkok.

Jan-Åke Andersson tror att turismen i Thailand kommer att ta stryk av oroligheterna i huvudstaden.

– Jag träffar inga turister, men umgås med en del européer som flyttat till Ban Pong.

Det finns även andra svenskar som flyttat till orten.

– Det är lugnt och billigt att leva här, konstaterar Jan-Åke Andersson.

Han låter övertygad om att det är medel- och höginkomsttagare i landet som demonstrerar mot den sittande regeringen.

– Den styrande premiärministerns bror har säkert ett inflytande på henne.

Det är brodern Taksin Shinawatra som främst är måltavla för demonstranternas vrede. Han och systern premiärministern Yingluck Shinawatra. Demonstranterna har bland annat anklagat regeringen för att vilja införa republik i det mycket kungatrogna landet där kung Bhomibul regerat så länge.

– Kungen har en arvtagare, sonen, men han är inte så omtyckt av folket, berättar Jan-Åke Andersson.

Anders Engvall, doktor och Thailandskännare på Handelshögskolan i Stockholm, misstänker att domstolarna kommer att fälla avgörandet i konflikten. Rättsprocesser startar ofta mot thailändska politiker. Både ledaren för demonstranterna Suthep Thaugsuban och premiärministern Yingluck Shinawatra har flera åtal för korruption mot sig.

– Ett plötsligt avgörande i något av dessa fall skulle bli avgörande även för den pågående konflikten, säger Anders Engvall till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om