Inga barn låstes in i fyllecellen

I Norrbotten hamnar inga berusade barn under 18 år i fyllecellen.
I veckan riktade barnombudsmannen (BO) kritik mot hur polisen behandlar barn som låses in i arresten. En bild som inte polisen i Norrbotten känner igen.

SPARTANSK. Håkan Ershammar visar hur det ser ut i en fyllecell. Som synes är det ganska spartanskt. Kala väggar och en gul madrass.

SPARTANSK. Håkan Ershammar visar hur det ser ut i en fyllecell. Som synes är det ganska spartanskt. Kala väggar och en gul madrass.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-04-03 06:00

I rapporten som barnombudsmannen Fredrik Malmberg överlämnade till regeringen tidigare i veckan drog han paralleller med hur barn behandlas i häkten och arrester i Sverige, och tortyr. Enligt lagens mening är man barn från det man är 15 år till den dagen man fyller 18 år. Yngre får inte låsas in överhuvudtaget.

Arrestavdelningen
Enligt rapporten skulle totalt 3.118 barn ha blivit inlåsta i arrester runt om i Sverige år 2011. För Norrbottens del står det att 73 barn låstes in i arresten på grund av att de var misstänkta för brott. Dessutom står det att 100 barn låstes in i samband med att de togs om hand enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusad person).

- I Luleå och Boden var det 63 barn som blev omhändertagna enligt LOB under 2011, så 100 för Norrbotten stämmer nog. Men det handlar om 100 som blev inskrivna på arrestavdelningen och inte en enda av dessa låstes in, påpekar Håkan Ershammar, enhetschef för brottsförebyggande enheten vid polisen i Luleå och Boden.

Olämplig miljö
Samma sak är det med de 73 barn i länet som blev inlåsta på grund av att de var misstänkta för något brott. För Bodens och Luleås del handlar det om 66 barn och av dessa blev nio inlåsta i arresten.

- Givetvis är det en olämplig miljö, men det är ibland sista utvägen. Polisen kan kännas som ett klumpigt verktyg för dem som är så unga. Man kan tycka att det borde finnas bättre sätt än inlåsning, säger Håkan Ershammar och påpekar att det är åklagaren som beslutar om någon ska anhållas och sitta inlåst.

Hem till vårdnadshavare
Då det gäller LOB så är det polisen som beslutar om personen ska låsas in. Men under 2011 så var det som sagt var ingen under 18 år som hamnade i någon fyllecell i länet.

- Vi vill undvika att låsa in så unga, utan försöker lösa det med att köra hem dem till deras vårdnadshavare eller till någon annan, säger han.

Polisens arbetsuppgifter är föremål för en utredning och bland annat ska LOB utredas.

Själv hoppas Håkan Ershammar att de gamla tillnyktringsenheterna kommer tillbaka. Då skulle den berusade kunna erbjudas vård, inte bara förvaring.

- I Norrbotten omhändertogs totalt 1.168 personer för LOB under 2011 och uppskattningsvis skulle 70 procent av dessa kunna föras direkt till ett sådant ställe, tror han.

Omhändertagande av berusade

Lag (1976:511 ) om omhändertagande av berusade personer med mera, "LOB", är en svensk lag, som ger polisen rätt att omhänderta en berusad person, som inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller andra. Även en ordningsvakt kan omhänderta en berusad, men ska då så snabbt som möjligt överlämna den omhändertagne till polisen.

Celler på polisstationen

Vid polisstationen i Luleå finns sammanlagt 14 celler. Av dessa är åtta enklare fylleceller med endast en madrass på golvet. De andra sex är celler där man placerar de som är anhållna och där finns det en enklare säng. Normalt placeras bara en person i varje cell, men det händer att man i bland får ha två till tre personer i varje cell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om