Landstingets revisorer konstaterar att systemet med sjukresor är orättvist. Bedömningar är olika mellan vårdinrättningar och kliniker. Kuriren skrev om detta i tisdagens tidning.
Lars Sjölund i Koler hörde av sig till Kuriren efter att ha läst artikeln. Han gjorde det efter det hans mamma var med om för ett år sedan.
Mamman skulle på röntgenundersökning på Piteå älvdals sjukhus. Där skulle man titta på hennes utslitna axlar och höfter. När undersökningen var klar bad mamman om att få sjuktaxi. Men en röntgensköterska sade att hon bara kunde få en bil till busstationen.
- Mamma började gråta för hon orkar inte kliva upp eller ur en buss. Och inte klarar hon av att gå två kilometer från busshållplatsen till sitt hem.
Mamman ringde sin dotter som i sin tur ringde upp röntgenavdelningen. Efter samtalet fick mamman sjuktaxi.
Lars Sjölund säger att behandlingen av hans mamma inte är ovanlig - han säger det med erfarenhet som taxichaufför i 20 år.
- Det gick inte en vecka utan att en äldre person kom gråtande och klagade på att personalen inte trodde på dem. De kände sig förnedrade och förödmjukade. Och så är det - de äldre drabbas extra hårt eftersom de inte vågar säga ifrån.
Behandlingen av mamma har gjort att Lars Sjölund engagerat sig för att reglerna om sjuktransporter ska ändras.
- Det här visar på ett systemfel, inte kan en röntgensköterska avgöra om en person ska ha sjuktransport eller inte. Det beslutet ska tas av ansvarig distriktsläkare som kan skriva in bedömningen i journalen, säger Lars Sjölund.