Inexas anställda fick sista ordet
Karl-David Sundberg förlorade tvisten om Inexa Profils kvarvarande pengar. - Det visar att det finns någon rättvisa i världen, säger Mats Eriksson, en av 330 tidigare anställda som nu får pengar ur konkursboet.
Foto:
Sedan tidigare är utrustningen i Inexa Profils konkursbo såld. Vissa fordringsägare, som Handelsbanken, har fått ut pengar. Kvar i konkursboet att fördela finns över 200 miljoner kronor och processen i hovrätten har gällt hur pengarna ska fördelas. I och med att Karl-David Sundberg inte fick gehör för sin fordran på 120 miljoner kronor, utan flyttas ner i prioritetsordning, får han ut betydligt mindre ur konkursboet än vad han krävt. Det gynnar andra med fordringar, som småföretagare och anställda.Det finns omkring 330 före detta anställda i Inexa som tillsammans ställt fordringar på 57 miljoner kronor på konkursboet i form av förlorad uppsägningslön, semesterlön och andra ersättningar. I och med utgången i hovrätten får de ut omkring hälften av det. Samtidigt vill staten ha tillbaka lönegarantipengar från konkursboet.- Varför kommer inte anställda först? En bank värderar ju sin risk innan den går in. Vi som jobbade kommer ändå efteråt. Handelsbanken fick sina pengar tidigare, säger Mats Eriksson, som började på Inexa Profil 1993.Efter konkursen hade han 114.000 kronor att fordra, vissa hade klart mer. Mats Eriksson fick 100.000 från statliga lönegarantin och väntar nu på en del av resten. Domen är framför allt en principfråga.- Man ska inte kunna trolla med bolagsbildningar och skylla på det ena eller andra för att sno åt sig pengar. Karl-David Sundberg hade kunnat göra rätt för sig, betala skulderna och lägga ner. Det visar sig efteråt, med tanke på råvarupriser och Kina, att det blivit svårt driva företaget, säger Mats Eriksson.Blev ingen vård
Efter konkursen började han en utbildning till undersköterska.- CSN-reglerna för studiemedel ändrades. Då hade jag bara kvar en kurs i psykiatri. Samtidigt behövde Hardtech folk och jag började där 2003. Jag är laseroperatör. Det jobbar flera från Inexa på Hardtech. Av dem som var på Inexa gick det bra för de under femtio. De äldre som hade krämpor fick problem, säger Mats Eriksson, 45.Han berättar om öden där arbetskollegor dömts ut av arbetsförmedlingen och gått sjukskrivna flera år.Jan-Olov Eriksson, den siste på Inexa Profil, var med om försäljningen av konkursboets tillgångar och avstädningen, som avslutades 2006. Även han omvittnar att äldre Inexa-anställda haft det kämpigt. Elektrikerna var attraktiva och fick jobb. Enstaka hamnade i vården, mejeriet och vid marktjänsten på Kallax flygplats."Oväntat bra"
Kuriren har pratat med personer som nu jobbar på Ferruform och Vattenfall.Gunnar Bengtsson, som företrädde SIF vid Inexa Profil, hamnade på Luleå Näringsliv.- Det gick oväntat bra för våra medlemmar. Många har jobb. Säljare, civilingenjörer och ekonomer hamnade på likartade områden, säger han.Tomas Karlsson, IF Metall, välkomnar domen.- Vi trodde ju på det här men man vet ju inte hur juridiken fungerar. Karl-David Sundberg hade ju anlitat folk till att planera konkursen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!