Inbrott sprider olust i Råneå

Flera inbrott i villor den senaste tiden och på onsdagsmorgonen en rififikupp mot Ica-affären. En känsla av olust har flyttat till Råneå.

Obehagligt. "Det känns ju olustigt att ha blivit utsatt, nu sover jag med eldgaffeln vid sängen säger Knut-Åke Granström,Råneå.

Obehagligt. "Det känns ju olustigt att ha blivit utsatt, nu sover jag med eldgaffeln vid sängen säger Knut-Åke Granström,Råneå.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-12-11 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Hösten i Norrbotten och Västerbotten har kantats av rader av villainbrott, ingen bygd verkar komma undan oavsett om det är lokala busar eller utsocknes gärningsmän. I Råneå har flera villainbrott ägt rum de senaste veckorna och boende vittnar om skumma bilar och personer vid hus och på villagator som inte hör till de kändas skara.

Två husägare på olika områden i byn som hade oturen att få oväntat besök är Knut-Åke Granström på Norrabyn och Magnus Granberg på Älvbrinken. De vittnar om känslan av obehag. Hos Knut-Åke var hela huset upp och nedvänt när han kom hem från en helgresa.

– Jag såg direkt jag kom in att frysen var öppen, alla bär och kött med mera hade tinat, ytterdörren stod på glänt och inne i sovrummet hade någon kastat en stor tung sten genom, den hade studsat mot sängen och slagit i ena dörrposten. Det måste ha kastat med en väldig kraft, men tyvärr ingen har sett eller hört något, säger Knut-Åke som bor med grannar på bägge sidor om huset.

Hos Magnus Granberg på Älvbrinken har tillvägagångssättet nu i onsdags varit likartat.

– En surfplatta är stulen, men det jobbiga är känslan. Jag hade inbrott i en bil och den kände jag att jag måste sälja efteråt, men med huset... man kan ju inte riktigt göra samma där, säger han bedrövat.

Polisen i Norrbotten berättar att man har samverkan med andra polisdistrikt och lagt ned både tid och kraft, bland annat i form av punktbeakning av utsatta områden med mera.

På Ica i Råneå har någon på tidiga timmarna på onsdagsmorgonen tagit sig ned via taket och ner i affärens postrum.Inget stulet så vitt man kan se.

– Det är tredje inbrottet på tre veckor, man blir förbannad och less säger butiksägaren Lennart Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om