Oro i Kronandalen: "Vi har valt att pausa projektet"

Nu hopar sig på nytt orosmolnen över Luleås tillväxtsområde, Kronandalen. En rundringning bland fastighetsbolag visar på en inbromsning, som orsakas av höga entreprenadpriser, skenande inflation och stigande räntor.

En lägesbild av Kronandalen i augusti 2022. Fem kvarter är i princip klara. Tre ligger längst Exercisvägen; Liggunderlaget med det delvis röda taket, Sovsäcken och Bärmesen. Bortanför det senare växer tre kvarter upp (Glidet, Vallan och Bindningen.) Längst till vänster skymtar vård- och omsorgsboendet i kv Anoraken.

En lägesbild av Kronandalen i augusti 2022. Fem kvarter är i princip klara. Tre ligger längst Exercisvägen; Liggunderlaget med det delvis röda taket, Sovsäcken och Bärmesen. Bortanför det senare växer tre kvarter upp (Glidet, Vallan och Bindningen.) Längst till vänster skymtar vård- och omsorgsboendet i kv Anoraken.

Foto: Per Lundström

Luleå2022-08-27 06:00

Förändringen har skett gradvis under det senaste året. Så sent som i förra veckan besökte fastighetsbolaget Magnolia Bostad den planerade naturstaden i nära anslutning till friluftsområdet Ormberget, där de har en option att bygga i kvarteret Skidan. 

Luleå kommun genomför just nu markundersökningar kring en förorening i fastigheten. Trots det finns en uttalad förhoppning att bygget av 160 lägenheter ska komma igång under våren 2023.

På torsdagen signalerade Magnolia Bostad att ett försämrat marknadsläge gör att företaget ska skära ned personalstyrkan och senarelägga flera planerade produktionsstarter.

– Vi följer både omvärlds- och marknadsläget noggrant. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget, säger regionchef Carl Lundin.

Det är inte första gången som Luleås nya stadsdel drabbas av vikande konjunkturer. Redan från starten försenades exploateringen av det forna regementsområdet sedan den svenska bostadsmarknaden svajat till under 2018. Det tog två år innan byggkranarna restes i området.

Emma Hurtig är huvudprojektledare för Kronandalen. Hon uppskattar att en dryg fjärdedel av projektet är i dag antingen färdigbyggd eller håller på att byggas.

Hyresgäster har flyttat in i nya lägenheter, där de flesta ligger längs Exercisvägen. Det handlar om kvarteren Bärmesen, Sovsäcken, Liggunderlaget, Anoraken och Tältet. 

Ytterligare tre kvarter beräknas att bli inflyttningsklara under nästa år. Det är Bindningen, Vallan och Glidet, som alla är synliga från Bensbyvägen.

Det är nästa etapp som oroar Luleå kommun. 

– Nu behövs det bostäder i Luleå, men det är klart att vi påverkas av ett krig i Europa. Stora prisstegringar på byggmaterial tillsammans med det nuvarande ränteläget kan få konsekvenser, speciellt för företag som inte har så stora marginaler i sina projekt, säger Emma Hurtig. 

Kronandalens huvudprojektledare pekar ut nio bostadskvarter som är tänkt att börja byggas i närtid. Merparten ligger kring stadsdelens centrum, kvarteret Eldstaden.

Förhoppningen är att kvarteren Filten, Bivacken, Eldstaden, Vindskyddet, Ullstrumpan, Raggsockan, Skidåkaren, Kikaren och Skidan ska börja byggas under hösten eller nästa år.

Norrbottens-Kurirens rundringning visar på att det finns en oro bland fastighetsbolagen att bostadsmarknaden kan vara på väg att vika. I kvarteret Bärmesen har Heimstaden valt att pausa planerna på radhus på obestämd tid. 

Stefan Jansson är produktutvecklingschef på Boet Bostad som har markanvisning för kvarteren Filten och Bivacken. Planen var att börja bygga cirka 200 hyresrätter under hösten 2022.

– Vi har valt att pausa projektet. Orsaken är prishöjningen för byggmaterial. Det går inte att bygga om man inte kan få tag i material. I oktober kommer vi att starta planeringen inför en eventuell byggstart. Om förutsättningarna vid det laget förbättrats siktar vi på byggstart i början av nästa år.

Oliver Thornthon är vd i Raw property, som har en markanvisning i kvarteret Skidåkaren, där de planerar för en bostadsrättsförening med sammanlagt 69 bostäder (både bostadsrätter och radhus).

– Vi planerar för en byggstart under det tredje kvartalet 2023 med säljstart i början av nästa år. Det slutgiltiga beslutet tar vi när vi uppnår en försäljningsgrad där vi känner oss trygga att investera. Jag tror att många bostadsutvecklare är avvaktande just nu och väntar för att se om marknaden stabiliseras, förklarar Oliver Thornton.

Fyra norrbottniska aktörer finns bland investerarna i de nio utpekade kvarteren. Det handlar om HSB Norr, Galären, Nåiden (se annan artikel) och Eljest AB, som är ett dotterbolag till arkitektbyrån Nordmark & Nordmark.

Josefina Nordmark tror på en säljstart för tio radhus i kvarteren Kompassen och Liggunderlaget under våren 2023.

– Det är svårt att bedöma hur köpkraften påverkas av ränteläget. Vi kommer att avvakta framåt våren innan beslut om byggstart. De ökade materialkostnaderna är en utmaning för alla i branschen, men utgör samtidigt också en möjlighet att hitta lösningar för att använda så lite material som möjligt.

HSB Norr ingick i bostadsområdet allra första etapp, men trots att markanvisningen förlängts två gånger finns det i dag inget datum för byggstart i kvarteret Kikaren.

– Just nu påverkas alla nyproduktionsprojekt negativt av de kraftigt stigande priser på byggmaterial, understryker vd Mattias Lundström.

Galärens vd Gunnar Tåhlin sitter på en markanvisning för kvarteret Ullstrumpan, men har inte lämnat in några bygglovshandlingar för det planerade trygghetsboendet.

– Vi vill inget hellre än att komma i gång, men måste först knyta till oss en entreprenör innan vi kan ansöka om bygglov. Det är inte lättaste just nu i Norrbotten. Vi lider av en överhettning på byggmarknaden.

På Luleå kommun fortskrider planeringen för det nya bostadsområde i Kronandalen som ska vara fullt utbyggd 2030.

– Nu gäller det att hålla tempo. Vi arbetar för att gå ut med en ny markanvisning redan i höst. Det handlar om de fastigheter längs Regementsvägen (Kåsan, Termosen och Ryggsäcken - reds anm). Vår förhoppning är att etapp Östra entrén ska komma ut i september eller oktober. Totalt tror vi att ytterligare tre etapper återstår innan hela bostadsområdet är klart, säger huvudprojektledare Emma Hurtig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!