Landstinget har till helt nyligen haft sex dövtolkar. Men nu har man halverat styrkan. Tre har sagts upp med motiveringen att man haft överkapacitet. Det handlar om att behovet av tolkar minskat under senare år.
- Allt fler döva och hörselskadade får ett implantat som gör att de kan höra. Det är faktiskt rutin att sätta in det här implantatet på små barn som är döva. Det betyder att det på sikt, om 20-30 år, inte kommer att finnas några döva.
Utflyttning
Det säger Eva Forsberg som är chef för dövtolkarna i Norrbotten.
Hon säger att det dessutom skett en utflyttning av döva från länet under senare år. Det har också gjort att antalet döva minskat.
- Behovet av dövtolkar har minskat och därför anpassar vi oss till det, säger Forsberg.
Det finns ytterligare en faktor som gjort att landstinget minskat antalet dövtolkar: man har haft hand om dövtolkningsservice för landstinget i Örebro. Det uppdraget förlorade landstinget helt nyligen när ett företag vann upphandlingen.
Vid telefonsamtal
Dövtolkarna arbetar med att tolka vid telefonsamtal mellan hörande och döva. Den döve ser tolken på en bildskärm när hon översätter tal till tecken. Men i vissa fall måste dövtolkarna vara närvarande hos personen när han eller hon vill tala med en hörande.
Det gäller dem som är dövblinda. Då använder tolken det som kallas taktil tolkning, tecknar i handen vad som sägs.
Gruppen dövblinda beräknas uppgå til ett tiotal personer i Norrbotten. De flesta av dem bor i Fyrkanten (Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn).