I ett inlägg på Facebook frågar Mathias Nicolas Montalva om någon annan blivit attackerad av fåglar på hållplatsen vid Ålgatan i Luleå. Det dröjer inte länge innan svaren trillar in.
– Jag och sambon har blivit attackerade flera gånger när vi hoppat av bussen för att gå till mataffären. Sambon blev bajsad i ansiktet, säger Mathias Nicolas Montalva.
Han säger att situationen varit likadan i flera år, och i kommentarerna på Facebook skriver någon: "att inte folk lär sig ... dom har haft bo där i flera år ... och attackerat folk". En annan skriver: "Det har varit samma problem varje år vid den hållplatsen, blivit både attackerad och bajsad på där. Nu undviker vi den hållplatsen just pga att de attackerar."
En annan som har blivit utsatt är Ellinor Wallströms tonårsson. Han hade varit på Kioskpiraten och skulle ta bussen hem, men för att komma till hållplatsen var han tvungen att passera övergångsstället där fåglarna attackerar.
– Då sitter en fågel och vaktar som far upp och flyger och flaxar. Omkring tio till 15 fåglar dyker då upp och en nafsar honom i huvudet. Nu har han tjockt hår så han fick inget sår i huvudet men det är klart det är läskigt när en fågel försöker ta en tugga, säger Ellinor Wallström.
Dagen efter skulle hon och de två barnen ta bussen från hållplatsen vid Ålgatan.
– När vi går över gatan så sitter en fågel på räcket och far upp och fler fåglar kommer då flygandes. Jag ville ju inte titta upp då men man ser i skuggan hur de far över mot huvudena. Då kände vi att nej, vi tar en annan busshållplats istället, säger hon.
Hon säger att det är troligt att fåglarna har ungar och ska skydda dem.
– Jag har aldrig varit med om det här tidigare men läste att det är ett återkommande problem så något måste ju göras. Mina barn är i tonåren så de blir inte så rädda, men vad händer om ett mindre barn kommer och kanske springer ut i gatan? Att flytta busshållplatsen skulle kanske vara en lösning.
På LLT hänvisar man till stadsbyggnadsförvaltningen då bussbolaget endast trafikerar och inte har hand om driften.
Anna-Marita Johansson, sektionschef parkdrift, säger:
– Tidigare år när vi fått in anmälningar om det här har vi försökt ta reda på vad som gäller. Det vi fick fram är att det här är vilda fåglar och då kan vi inte göra något så länge de har sina ungar i boet. När de har flyttat ut kan vi försöka ta reda på var boet är och flytta på det. Bra om vi via vårt felanmälanssystem kan få in en så exakt punkt som möjligt på var man tror att boet är så kanske vi kan göra något åt det efter häckning.