Ifrågasätter vittnets uppgifter om signalement

De åtalades advokater ställer frågor för att peka på att huvudvittnets uppgifter inte bara är hans egna minnesbilder utan en kombination av hans egna och andras. De lyfter också att det dröjde nära en vecka innan han kunde ge tydliga signalement.

Foto: Herman Öberg

Luleå2015-11-03 10:52

Försvarsadvokaterna frågar vad vittnet kollat upp på datorn och vem han pratat med om händelsen. Vid ett tillfälle säger vittnet att det här är första och troligen sista gången han kommer att vittna.

Göran Lundvik, 21-åringens advokat: Uppfattar jag det rätt att dina minnesbilder är en kombination av dina egna minnesbilder och vad andra har berättat?

– Ja så kan det vara, säger vittnet.

Hans Östberg, 23-åringens försvarare, fortsätter på samma spår och frågar om vittnet gjort egna efterforskningar på killarna och om han sagt detta innan vittneskonfrontationerna. Vittnet säger att han sökt efter de åtalade på facebook och hittat deras profiler.

– De två som du hittade på facebook kunde du peka ut direkt på konfrontationen? frågar Hans Östberg.

– Ja de två kunde jag peka ut, de var lättare att känna igen än 21-åringen, säger vittnet.

Jens Arnhof som försvarar 24-åringen ställer följdfrågor angående det första förhöret, där vittnet inte kunde ge signalement och trycker återigen på att han kunde ge signalement först efter att han fått namnen.

– Exakt en vecka senare när du fått häktningsframställan med namnen går du till polisstationen i Luleå och berättar vad som skett, säger Arnhof.

Ett ytterligare vittne, mannen som till en början misstänktes för dådet är nästa på tur att höras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om