Idrott på killarnas villkor

Skolidrotten sker mer på pojkarnas villkor än på flickornas. Det slår Rädda barnen fast i en rapport baserad på interjuer av flickor i åldrarna 14–16 år.– Det är basket fem gånger och dans en gång, säger Emilia Olofsson, Luleå-elev som medverkat till rapporten.

LULEÅ2008-03-11 01:45

Sedan 2001 har Rädda barnen så kallade Ellengrupper där flickor i årskurs åtta träffas ledda av en samtalsledare för att prata om för flickorna viktiga saker – såsom vänskap, sex, självbild med mera. Ur dessa träffar kom synpunkterna om att skolidrotten är ojämställd.
Att lektionerna ofta bedrivs på pojkarnas villkor, men också att traditionella könsmönster även kan drabba pojkarna negativt. Det tas helt enkelt för givet att könet bestämmer förutsättningarna och intresset för bollspel, dans, redskapsgymnasik med mera.
Jämnare fördelning
Med rapporten vill Rädda barnen uppmärksamma skolan och politikerna om problemet och därmed motverka diskriminering och arbeta för alla barnens rättigheter.
I Luleå är en Ellengrupp i gång och där har nio flickor delat med sig av sina synpunkter om skolidrotten. Deras synpunkter – att det borde vara en jämnare fördelning till exempel mellan bollspel och dans, än vad som är i dag.
– Och då ska det inte vara polka utan modernare danser som till exempel street, säger Emilia Olofsson, som går i årskurs åtta på Örnässkolan.
En anna fråga som Luleåungdomarna i likhet med andra tar upp är snuskiga duschar och problemet att man trots  att man tar upp frågan upprepade gånger, inte får duschdraperier uppsatta.
– Grabbarna kanske inte bryr sig, men vi tycker att det inte är trevligt att ha öppna duschbås. När någon öppnar dörren ser man rakt in, säger Alexandra Sällström, en av flickorna i Ellengruppen.
Individer
Helena Sandlund som arbetar vid Rädda barnen i Luleå tycker att det är viktigt att påpeka att syftet med rapporten är att man ska se eleverna som individer, inte utifrån vilket kön de har.
– Som ungdomarna säger är det viktigt att ingen ska diskrimineras. Det gäller att komma ifrån att de traditionella könsrollerna, säger Helena Sandlund.
Christina Wahlund Nilsson, är samordnare av Ellengrupperna i hela landet och säger att det även kommer att komma en rapport om hur pojkarna ser på skolidrotten.
På frågan om flickorna borde ha idrott för sig och pojkarna för sig säger flickorna i Ellengruppen att det vore roligt att prova, men att det inte behövs om man har en lärare som tänker på att idrottstimmarna inte bara ska ske på pojkarnas villkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om