Händelsen ägde rum i torsdags förra veckan. Ida Hellman, 40, tog ut nioårige Ozzy på den vanliga kvällspromenaden längs strandkanten i närheten av deras bostad på Porsön i Luleå.
När Ozzy satt och uträttade sina behov hörde hon hur det rasslade till i närheten.
– Jag vänder mig om, och då biter en annan hund tag i hans bakben, säger Ida Hellman.
Hon lyckades få bort hunden, men den gick till attack igen. Ida Hellman berättar att hon vevade med armarna, vilket ledde till att hunden sprang tillbaka till sin ägare som stod och ropade på den.
– Jag vet vem ägaren är för jag såg honom, han var kanske 20 meter bort från oss. Han kopplade sin hund på en gång, vände och började småjogga iväg med hunden.
Vidare berättar Ida Hellman att den andra hundägaren sprang ner mot vattnet och ut på isen. Samtidigt ropade hon efter honom.
– Ge dig till känna och kom fram, stå inte och göm dig. Jag vet att det är du, jag såg dig och din hund.
Väl hemma upptäckte hon att Ozzy blödde från ena bakbenet och revbenen, där han blivit biten. Men efter ett besök hos veterinären konstaterades att Ozzy inte hade skadats allvarligt av attacken.
– De sa att det är bara är att rengöra såren, allt annat såg jättefint ut. Och att han har klarat sig på grund av sin storlek och att han har mycket muskler.
Händelsen är polisanmäld och har skickats vidare till länsstyrelsen. Nu vill Ida Hellman varna andra hundägare, men också lyfta att det är bra att anmäla, speciellt till länsstyrelsen, om de skulle råka ut för en liknade situation.
– De förklarade ganska bra för mig vad man egentligen kan anmäla in, och jag blev ganska chockad hur pass lagstyrt det är. Men många vet nog inte om att man till och med kan göra en anmälan om en hund rusar mot en fast den är kopplad. Det är en anmälan som de tar i kraft och måste göra någonting med om man kan namnge personen. Det känner jag behöver lyftas, säger hon och fortsätter.
– Anmäl om du känner obehag, det tycker jag är jätteviktigt. Och prata med dem runt omkring om de har haft liknade upplevelser, säger Ida Hellman, som tillägger att alla i området slutit upp och att det har bildats en fin gemenskap efter händelsen.
Enligt länsstyrelsen är den som äger en hund ansvarig för att djuret inte orsakar skador och avsevärd olägenhet, som kan påverka människors eller djurs liv, hälsa och säkerhet. Har du blivit utsatt för ett brott där ett djur är inblandat ska du anmäla det till polisen. Men du kan som sagt även göra en anmälan till länsstyrelsen.
– Har det uppstått en situation där din hund blivit biten bör du anmäla det till polisen eftersom de kan utreda om den här hundägaren har gjort sig skyldig till ett brott. Till länsstyrelsen kan du alltid anmäla med detsamma som situationen har uppstått. Det är som två parallella utredningar, säger Anna Modig, chef för djurskydds- och veterinärenheten vid länsstyrelsen.
Länsstyrelsen hanterar alla tillsynsärenden som kommer in och är det tillräckligt allvarligt så kan de med stöd av tillsynslagen direkt fatta beslut om koppeltvång, munkorgstvång eller att djuret omhändertas.
– Sedan kan det vara så att det inte fattas ett beslut första gången vid mindre allvarliga händelser. Men uppstår det flera situationer kan det bli att man måste fatta ett beslut sammantaget utifrån att man ser att det har skett flera händelser.