Videon är inte längre tillgänglig
På Hemmagastronomi har bagaren Benny Hasselgren tillsammans med tre andra tappra själar bakat semlor sen klockan 2 i natt. 2 500 stycken ska det bli. Det är trångt och dagens uppdrag är enformigt. Men ändå är stämningen god inne i bageriet.
– Jag är lite lycklig en dag som det här. Även om jag jobbat som bagare i 20 år så känns det att det är något speciellt idag. säger Benny Hasselgren.
Semlorna görs i omgångar. Fem plåtar med 120 semlor i taget. Samma procedur upprepas om och om igen. Bullarna bakas och gräddas, fyllningen blandas, bullarna klipps, sen i med fyllningen och vispa grädden.
– Om man skulle göra det här varje morgon så kanske man skulle bli lite tokig, men idag är jag mentalt förberedd, säger Benny Hasselgren.
Inne vid ugnarna bakar Alex Hyvonnet bullarna. Det är oerhört trångt, och varmt. Men Alex är på glatt humör.
– Jag var bra på tetris när jag var liten så jag använder helt enkelt de kunskaperna här, säger Alex Hyvonnet.
Trots hälsotrender och bredare utbud väljer Hemmagastronomi att satsa på den klassiska semlan.
– En dag som den här får man unna sig en riktig semla. Den klassiska semlan slår ändå alla andra varianter, säger Benny Hasselgren.
Vad är hemligheten bakom en riktigt god semla?
– En god bulle är a och o. Lagom mycket kardemumma, och smör i stället för margarin. Lagom mycket av allt helt enkelt. Det gäller att smaka sig fram.
– Vi gör allt från grunden. Inget fusk. Vi vill hylla råvarorna helt enkelt, säger Benny Hasselgren.