Ida från Luleå har hela världen som sitt arbetsfält

Hon är inredningsarkitekten som arbetar för världens bästa restauranger i Stockholm, Bangkok, Singapore och London. Nu har 43-åriga Ida Wanler satt ett avtryck även i hemstaden Luleå. "Jag vill nypa mig i armen ibland."

Inredningsarkitekt Ida Wanler har inrett restauranger i bland annat Stockholm, London, New York och Singapore. Nu gör hon ett avtryck i hemstaden Luleå. Hennes arbete kan bland annat beskådas på Brasserie Astoria som ingår i Frantzén group.

Inredningsarkitekt Ida Wanler har inrett restauranger i bland annat Stockholm, London, New York och Singapore. Nu gör hon ett avtryck i hemstaden Luleå. Hennes arbete kan bland annat beskådas på Brasserie Astoria som ingår i Frantzén group.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-07-03 05:00

Vårt första mobilsamtal blir kort. På kontoret i Brunogallerian på Södermalm i Stockholm anländer i samma stund en delegation från New York inför en viktig presentation.

Det andra blir inte mycket längre. Ida Wanler är på väg in i ett möte med representanter för Harrods. 

– I november öppnar vi den nya restaurangen i London. Det är projekt som vi arbetat med i snart ett år. Vi har utformat två våningar högst upp i varuhuset. Det är otroligt prestigefyllt, så klart.

Resan tar sin början 2016, när tre kompisar från Konstfack bestämmer sig för att våga ta språnget och öppna eget. Det nystartade företaget Joyn Studio äger varken kontor eller skrivare, när stjärnkocken Björn Frantzén tar kontakt.

På mötet ger han de tre delägarna Ida Wanler, Helena Eliason och Lisa Grape en skarp blick och säger:

– Jag har två Michelinstjärnor, men vill ha tre och det är inte maten som det är fel på!

Trions första uppgift blir att utforma Björn Frantzéns nya restaurang på tre våningar i Stockholms Klarakvarter.

– I Stockholms innerstad finns det inte många "ruffa" kvarter kvar, men det här var ett sånt. Det som skiljer ut just den här restaurangen från alla andra är att man inte kan se in i den från gatan. Tanken är att det ska vara exklusivt och erbjuda en helhetsupplevelse. Det får gärna upplevas som lite hemligt, förklarar Helena Eliasson. 

2018 får Björn Frantzén sin eftertraktade tredje stjärna i Guide Michelin. Det är han ensam om i Sverige. 2021 tilldelas han även tre stjärnor för Restaurang Zen i Singapore.

Sedan starten 2016 designar trion Björn Frantzéns samtliga restauranger runt om i världen. På Harrods i London sker nästa premiär. På sex år har Joyn Studio byggt upp en imponerande renommé, men ändå kommer en betydande del av företagets intäkter från ett företag från Luleå.

Samma år som Joyn Studio föddes startade kusinen Simon Wanler Bastard Burgers.

– I början inredde de själva sina restauranger. Simon kunde ringa och fråga: "Ska jag sätta lite mer kakel här?" varpå jag svarade: "Nej, ta hellre betong." Till slut blev det förstås för mycket arbete att vara delaktig i varje moment av expansionen. Nu har vårt företag ritat över 60 restauranger för Bastards. Vi gör runt 20 året, berättar Ida Wanler.

För ett år sedan hör ägarna till en ny restaurangsatsning i Luleå av sig. I konstellationen ingår förutom kusinen också morbror Hans Wanler.

Första svaret är ett nej. Tiden räcker inte till, men till slut kan hon inte stå emot.

– Jag är lite för ung för att själv ha upplevt eran, men har alltid hört talas om Tallkotten. Det är väl ingen i den här stan som undgått att höra talas om Tallkotten som en legendarisk mötesplats... Det var ett sådant slöseri av en så vacker lokal inte användes mer. Det fanns redan oerhört fina kvaliteteter i lokalen; en fantastisk takhöjd, vackra glaspartier och gammalt stengolv. 

Konstintresset säger hon har kommit med bröstmjölken från morfar Rune och mormor Eva, men studierna på konstskolor i London väcker ett intresse för möbeldesign och arkitektur. 

Inspirerad av klassiska krogmiljöer som Pelikanen, Konstnärsbaren och Teatergrillen i Stockholm skrider Ida Wanler tillsammans med kollegan Magdalena Ekström till verket för att ge ett nytt samtida uttryck till Tallkottens lokaler som är över 100 år gamla.

– Det handlar om att skapa en personlig och intim miljö som inte ska kännas för trendigt nutida. Det ska kännas att det redan sitter historia i väggarna. Vi ville tillföra något nytt som får folk att haja till. Det ska vara något som skaver. Det är bra om det är någon som inte tycker om vad vi gjort. Först då vet vi att det har blivit något speciellt. 

Uppdraget går till konstnären Lotta Lampa som med bred pensel och en skarp röd färg skapar en väggmålning med grovhugget bildspråk som löper runt lokalen. 

Ida Wanler är nöjd med den runda bardisken som placerades i hörnrummet, där väggarna också ska användas till konstutställningar.

Lokalen har i alla år varit ökänd för en stundtals hög ljudnivå, vilket nu dämpas med hjälp av klädda möbler och gardinuppsättningar.

– I alla restauranger eftersträvar man ett sorl som ska ligga på gränsen så att man kan ha ett samtal utan att höja rösten. Jag har förstått att ljudnivån upplevs som stundtals alltför högt i dag. Det är en viktig sak som vi får jobba vidare med. Det är en svår lokal med tanke på alla hårda ytor i rummet.

Vad händer härnäst?

– Vårt företag befinner sig på en bra position. Nu gäller det att förvalta allt som händer. Vi är inget skenande tåg, men inom de närmaste tolv månaderna kommer vi att öppna restauranger i London, Bangkok, Miami och New York och har dessutom ett par projekt i Asien som inte är officiella än. Det handlar om att försöka hålla i hatten och se till att man får en fem veckors semester när man kan, säger Ida Wanler.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!