ICA satsar på lokalproducerat
Matvarujätten Ica vill utöka sitt varusortiment av lokalproducerade varor. Man underlättar för de små företagen att få leverera till kedjans butiker. - Otroligt bra. Det här trodde man ju nästan inte var möjligt, säger Tryggve Bergman, Mat i norr.
KUNDSERVICE. "Kunderna vill ha mer lokalproducerat" säger Ica:s vice VD Anders Nyberg och informatören Ulrika Engelsson Sanman.
Foto: Ida Axelsson
De som hjälpt Ica att samla ihop presumtiva leverantörer från Norrbotten är Tryggve Bergman och Kristina Wikström hos nätverket Mat i norr. Och de är lyriska över satsningen.- Här uppe här vi många fina produkter, men det kostar oerhörda summor att resa runt och marknadsföra sig. Det här ger många producenter en chans att öka sin volym och det till nästan ingen kostnad. Det är knappt så jag trott att det här skulle bli möjligt, säger Trygge Bergman och menar att det tidigare varit så oerhört svårt att komma in på de stora kedjors hyllor.Efterfrågan ökar
Anders Nyberg, vice VD för Ica AB förklarar att denna satsning görs för att kunderna efterfrågar mer lokalproducerat - Det blir ett komplement till vårt nuvarande utbud. Butiker får in fler lokala/regionala specialiteter. En del varor är sådana guldkorn, som även om det i nuläget finns i liten produktion, ska kunna växa och levereras över riket, säger Anders Nyberg.Vad beror då det ökade intresset för lokalt producerade varor på?- Det handlar om en rad saker. Kunderna vill ha mer speciella produkter och man tänker på kvalité, miljö, man vill veta var produkten kommer ifrån, eller rent emotionellt, att man vill stödja den lokala produktionen, säger Anders Nyberg.Stort intresse
Intresset hos små producenter har varit större än Ica förväntat sig. Bland de företag som redan i januari registrerade sig på marknadsplatsen var såstillverkaren Delikatessfabriken från Vidsel. Ann Chatrine Andersson, som redan i dag är en rikstäckande leverantör till Ica, tycker att initiativet att underlätta för de små leverantörerna är mycket bra och hon ser goda utvecklingsmöjligheter för sitt företag, men även för andra producenter i länet.Örjan Sundström och Ola Lindstedt hos Storhedens konditori ser också möjligheter för deras del att få in sina bakverk i Ica-butiker och därmed utöka sin produktion.- Få vi bara chansen växer vi gärna, även om det betyder att vi måste ha större lokaler, säger Ola Lindstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!