"Ibland känner jag mig som Pippi Långstrump"

När Ida Ask startade Lilla skafferiet ihop med maken Andreas Krekula ville hon att de skulle sälja produkter med riktiga ingredienser och inga tillsatser. "Vi viker inte från vårt mål", säger den 37-åriga entreprenören.

Lilla skafferiet startade med en köttaffär och bageri. Köttaffären ligger numera på Storgatan i Luleå.

Lilla skafferiet startade med en köttaffär och bageri. Köttaffären ligger numera på Storgatan i Luleå.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2023-09-23 06:00

Det var en köttaffär som Ida Ask och Andreas Krekula letade lokal till för omkring åtta år sedan. De sökte först i Kallax eftersom de själva älskar att besöka små ställen som känns genuina och inte ligger längs en stor gata.

– Vi ville att det skulle vara värt en omväg för att komma till oss. Vi hittade den här lokalen på Bergviken, som var ett café och bageri innan. Så efter lite funderande kom vi överens om att vi öppnar just ett sådant. Vi kastade oss in i en bransch vi inte kände till speciellt mycket, berättar Ida Ask.

undefined
"Målet är att ha noll matsvinn och noll i tillsatser. Och det går väldigt bra", säger Ida Ask.

Deras krav var att allt som de serverar ska vara ekologiskt och innehålla rena råvaror.

– Jag fick en chock när jag upptäckte hur mycket tillsatser det är i bakverk. Man tror att bagerier ska baka sina egna sockerkaksbottnar och göra sin egna kanelbullefyllning men så var inte fallet. Det var en riktig ögonöppnare att se hur det ser ut bakom kulisserna.

För Ida Ask är det inget alternativ att ändra på sitt koncept trots att Lilla skafferiet hade kunnat göra en större förtjänst på att inte använda ekologiska produkter.

– Alla råvarupriser stiger, elpriserna stiger. Vi har fått göra om hela vårt fikasortiment för att kunna hålla nere priserna på våra bakverk. Vi har fått vara kreativa och jobba smartare och effektivare istället för att spara in på råvarorna. Vårt mål är att vi ska vara 100 procent eko, ha noll i tillsatser och i matsvinn. Vi viker inte från vårt mål. Det är inte ett alternativ.

undefined
Lilla skafferiet har vunnit semmeltestet flera gånger.

Hon berättar att det har inneburit att utbilda kunderna om varför deras produkter är dyrare än på andra ställen, hur viktigt det är att leva hållbart och hur mycket tillsatser som finns i mat.

– Vi kan ta en sådan enkel sak som kaffe, som inte kostar många kronor. Men nästan 70 procent av allt kaffe i Sverige kommer från Brasilien där det största problemet är besprutningar. Vi klagar på så otroligt mycket men är villiga att göra så lite. Matsvinnet snittar på ungefär 45 kilo per person och år. Hade man lagt de pengarna till att istället köpa bättre råvaror och genom det minska utsläppen så hade vi inte behövt lämna över så mycket ansvar till att någon annan ska lösa allt, säger Ida Ask.

Det märks att hållbarhet och ekologiskt är något hon brinner för. Något som blivit viktigare när hon själv fått barn.

– Om du inspirerar sex personer sprids det snart till miljoner människor. Jag försöker ta ansvar för det. Jag har gjort valet för mina kunder att bara kunna köpa ekologiskt. Matbutiker hade kunnat välja bort vanliga bananer och bara sälja ekologiska. Någon måste visa att man kan göra saker på ett annorlunda sätt.

Två gånger har hon varit nominerad till prins Daniels entreprenörsdag. Som en av 100 inbjudna entreprenörer fick hon lyssna på föreläsningar, träffa de allra främsta inom näringslivet och lyssna på scensamtal.

– Jag har hittat otroligt många kontakter och det är väldigt inspirerande. Alla är väldigt bjussiga.

Ida Ask har blivit tillfrågad att föreläsa om mat och tillsatser och det gör hon gärna.

– Man pratar om gröna näringar och industrier men ingen pratar om maten. Det är något vi kommer vidareutveckla.

– Jag är inte så rädd av mig, jag tror att allt går att göra. Ibland känner jag mig som Pippi Långstrump, gör först och tänker sedan. Det är så självklart för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!