I väntan på en ny vår

Öhemsskolan i Gammelstad är skolan som både hoppas och satsar på tillväxt i flera bemärkelser.
Enheten har ett nedläggningshot över sig men samtidigt så satsar både personal, barn och föräldrar på att arbeta för en framtid och trivsel.
I onsdags planterade skolans barn och pedagoger 300 blomsterlökar som man vunnit i en utlottning.

LULEÅ2006-09-21 06:00
- Vi anmälde att vi var intresserade av att vara en av 100 skolor som skulle få ett paket med 300 lökar skänkta av International Flower Bulb Center i Holland via Blomsterfrämjandet, berättar läraren Britt Inger Burman. Och när Öhemsskolan var en av de utvalda skolorna av många anmälda så jublades det.

Tre lökar var
Så i onsdags fick alla cirka 100 barnen plantera tre lökar vardera i skolans rabatter som barnen själva sköter om.
Rödluvan, Musse Pigg, Abba, alla lökarna i sina vackra former och färger hade lockande namn. Och barnen följde den trädgårdsintresserade läraren Britt Inger Burmans anvisningar noga.

Intresserade föräldrar
- Jag brukar få en del av ett eget land hemma där jag kan plantera vad jag vill, berättade Jens Beckenäs och förklarade att det ofta blev något som gick att äta, exempelvis morötter.
Och flera av barnen uppvisade också goda kunskaper i odlandets konst.
- Vi använder också olika skolämnen som exempelvis matten i sådana här aktiviteter, berättar Britt Inger och kollegan Åsa Öystilä.
De berömmer också föräldrarna för att vara intresserade och aktiva inte minst när det gäller skötseln av skolgården. I veckan byggde man till exempel en liten kiosk åt barnen.

Plocka lingon
- Barnen blir väldigt stolta och det betyder mycket. Till veckan ska vi ut och plocka hem skolans behov av lingon. Vi brukar klara oss fram till jul på sylten som vi kokar själva, berättar Åsa som är fritidspedagog.
Att skoldagen verkligen handlar om verkliga saker är viktigt för lärarna på Öhemsskolan. Tala är bra men att vara konkret kanske ännu bättre, resonerar de.
I maj nästa år kan barnen se frukten av sin plantering, om lökarna klarat vintern förstås, och den allra varmaste förhoppningen är nog att skolenheten i sin tur ska finnas kvar.
I slutet av oktober kommer beslutet om Öhemskolans öde. Vegetera eller vissna.Fotnot: Övriga skolor i Norrbotten som också vunnit ett blomsterlökspaket är Kläppenskolan i Sunderbyn, Jukkasjärvi skola i Kiruna och Rosviks skola inom Piteåområdet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om