– Det är ett spännande projekt. Det är inte ofta vi får möjlighet att genomföra en geofysisk undersökning. Vi kommer att använda oss av två olika tekniker för att försöka se vad som gömmer sig under marken utan att förstöra något, förklarar avdelningschef Nils Harnesk.
Forntida gravhögar är mycket ovanligt i Norrbotten. Det finns bara två kända i länet, Sangisgraven och Espinäragraven. Båda fornlämningarna ligger i Kalix älvdal.
När högarna på Selholmen undersöktes för snart 20 år sedan avfärdades tipset med att det skulle röra sig om en naturbildning.
Den teorin har dock avfärdats av geologer. I sommar ska arkeologerna på Norrbottens museum söka svaret på gåtan.
– Om det rör sig om gravhögar handlar det om något unikt. Högarna på Selholmen är nämligen ovanligt stora upp till åtta meter höga. Det finns inte många sådana kända fynd i Sverige.
Sommarens andra stora arkeologiska projekt sker i Vivungi, cirka 80 kilometer öster om Kiruna. Där kommer järn framställas på järnåldersvis under Arkeologidagen den 25 augusti.
På platsen för en av de första järnhyttorna i Norrbotten ska först tio kilo sjömalm håvas upp från sjöbotten som sedan ska förädlas.
– Vi vet vilken typ av ugn som användes i Vivungi och kommer att försöka återskapa framställningen av järn och stål, säger Nils Harnesk.
I sommar sker också två arkeologiska undersökningar i Gammelstads kyrkby. Det handlar om en utgrävning i parken samt i en husgrund längs Rutviksvägen.