I skuggan av solen

Köldfaktor +28. Härligt! Men värmen är inte bara av godo. Brandfaran är i ökande, gamla och sjukliga mår inte väl av hettan. Men sammantaget så njuter vi norrbottningar i fulla drag. Och govädret fortgår ännu ett tag framöver.

NJUTBART. "Sommaren får gärna stanna nu, tycker Anna Stiglund och dottern Ellen Lindström, sex månader. Här har de det gott i solen med Thérese Nilsson.

NJUTBART. "Sommaren får gärna stanna nu, tycker Anna Stiglund och dottern Ellen Lindström, sex månader. Här har de det gott i solen med Thérese Nilsson.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-05-29 16:31

I tisdags varnar SMHI för stor gräsbrandsfara i norra Lappland och räddningstjänsten i Överkalix-Tärendö fick dra ut på en brand på runt 500 kvadratmeter som dock snabbt kunde bringas under kontroll.

– Det är ingen större fara ännu men brandrisken ligger på tre i vår femgradiga skala och är i ökande, säger Räddningstjänstens inre befäl Peter Wikström.

Han berättar att man varje morgon gör en bedömning av brandrisken ute i länet.

– Det är ingen jättehög risk men det är ovanligt tidigt på säsongen, säger Peter Wikström. Man har full koll på läget och nu på lördag får man hjälp med övervakningen från ovan:

– Det är de lokala flygklubbarna som då sätter igång. De har tre rutter, öst, nord, syd som de flyger på begäran av oss, utifrån hur läget ser ut, säger Wikström.

Brandflyget var bortkopplat en tid och det var under den perioden som den stora skogsbranden i Bodträskfors ägde rum. Flyget inrättades igen efter det.

Elda med vett

– En femma på brandriskskalan kan betyda att räddningschefen utfärdar eldningsförbud, det händer, men just nu så är det inga problem att elda om du är ute i skog och mark eller ska bränna ris på tomten. Det handlar bara om att uppträda ansvarigt, elda på avsedda ställen, avgränsa elden, ha vatten tillreds, hålla elden under uppsikt och framför allt släcka ordentligt innan man lämnar, råder brandbefälet.

Ska du elda på tomten så behöver du från och med i år inte begära tillstånd av Räddningstjänsten:

– Nej, det är bara att elda, under eget ansvar, säger Peter Wikström.

"Sjukt" varmt

Nytt från SMHI för i år är att man inför varning för värmeböljor. Något som är tänkt att ge vård och omsorgssektorn en chans att förbereda sig för temperaturer på 30 grader eller högre tre dagar i följd. Gabriella Sjöström, verksamhetschef för hälso och sjukvård och rehabilitering i Luleå, har noterat nyheten:

– Ja det skadar väl inte, men det är något vi själva är mycket duktiga på att bereda oss på. Vi tar alltid upp med de vikarierande sjuksköterskorna vikten av att se till att förse de gamla med vätska, att inte sätta dem i full sol med mera, säger verksamhetschefen.

Iskalla odlare

För den som odlar kan den plötsliga högsommarvärmen locka till att sätta ut plantmaterialet utan att tänka på vårliga omslag i vädret. Trädgårdsmästare Stefan Enström, Rutviks Handelsträdgård skrattar när han får frågan om hur man ska tänka. Chansa eller vänta:

– Tjaaa man får nog ringa SMHI. Datummässigt så är det ju lite tidigt att sätta ut för det kan komma backslag. Vid vattendrag och älv är det nog ingen fara dock. Var och en måste göra sin bedömning, säger han och noterar att det i fjol denna tiden faktiskt var en frostknäpp vid kusten.

– Men vad som annars gäller nu är att vattna rejält för det torkar ut väldigt snabbt, råder trädgårdsmästaren.

Över ån efter vatten

Tittar man på väderläget lite globalt så kan man tycka lite synd om de nordbor som bokat resa till solen just nu. För den häftigaste sommarvärmen den hittar man faktiskt just nu hos oss i Norrbotten på uppemot 28-30 grader. Barcelona väntas som jämförelse i dag torsdag få + 15 och Rom +17. Värmen i länet väntas bestå fram över helgen. Måndag kan bjuda på regn men läget stabiliserar sig inpå nästa vecka. Kanske har supersommaren kommit för att stanna. Vad hoppas du på?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!