I skogen syns inte röken av en svamp

LULEÅ, KURIREN.

LULEÅ2006-08-24 06:00
Glöm ditt kantarellställe, det lär inte bjuda på det allra minsta lilla, inte just nu i alla fall, glöm Karl-Johans svällande bringa, han hukar i slumrande mycel i den kruttorra marken.
-Tror inte jag varit med om liknande tidigare, men det är ju torrt i nästan hela landet, säger konsulenten torrt konstaterande
Entusiasten tar vemodig upp fjolårssvamp ur frysen och drömmer om långvariga nötande duggregn som ska väcka läckerheterna i skogens torra skafferi.
- Kommer bara vattnet så, säger konsulenten som i brist på varan ställt in fortbildning i Lycksele och svampexkursioner på hemorten. Det är ju ingen idé.

Frosten hotar
Visst finns det en chans att det går att hämta hem vinsten på moder naturs börsmarknad men det brådskar en smula. Inom räckhåll ligger klara kvällar och lurar med hotande frost.
Tar inte torkan godsakerna så ordnar kylan saken! För svampkonsulenten kan en andra chans också vara lite kluvet!
- Det sammanfaller ju med fisket av harr och öring, säger konsulenten om sitt delikata problem.

Inte bara mat
Men svamp är ju inte bara mat. De är skön form och ögats lyst också.
De är blickfången och konstverken i sensommarens och höstens skogsvernissage. De är de naturliga stoppen i rekreerande naturvandringar.
- Svampplockning är en sorgligt eftersatt verksamhet men intresset är stort, även om plockning mest betyder murklor i norr och kantareller i söder. Det är mest personer i åldern 50 plus som är med på kurser, säger konsulenten som bekräftar att folk verkligen vill lära sig. Kurserna blir fulltecknade på en gång. Men utan svamp inget tramp i skogen ...
Själv har undertecknad ett kantarellställe där beståndet brukar räcka till ett par varma mackor för två.Och hoppet är ju det sista som överger en så jag hoppas på att regntunga skyar ska dra in över länet.
Jörgen Olausson i sin tur vet vad han vill hitta på sin skogspromenad.

Vår egen "kantarell"
- Gärna rimskivling eller vår egen "kantarell" sotvaxskivling, säger han längtansfullt.
Hur det blir vet vi inte. I skrivande stund slösar solen och vinden fönar markerna. Men njut för all del så länge av Håkan Gidlöws bildgalleri där en och annan fungus nog inte ska förtäras annat än av stekande sol eller skoningslös frost!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om