Hos Norrbottens museum på Björkskatan kan vi sena tiders barn läsa samma samma tidningar som tidningsläsarna för hundra år sedan. I juni 1914 får sig läsarna till livs allehanda historier om bränder, drunkningsolyckor, självmord med de mest bisarra detaljer.
Den 9 juni berättar Norrbottens-Kuriren under rubriken Utlandet, att Ryssland genomfört en provmobilisering och räknar med att under hösten 1914 ha 1, 8 miljoner man i vapen. De tidningar som Kuriren citerar påpekar det allvarliga i detta, eftersom andra länder i Europa under hösten kommer att hemförlova sina utbildade soldater och ta in nya rekryter.
Den 27 juni skriver Norrbottens-Kuriren, räknad som liberalt frisinnad under dessa år, om att ett "välkommet rägn" kommit. I spalterna berättas också om Theodor Öström som drunknat i Sävast under försöken att rädda sin cigarrettask som han tappat när han fallit i vattnet. När doktorn kom, hämtad i bil, kunde denne endast konstatera att "lifvet flytt".
Luleå är en stad på 9.755 invånare. I Nederluleå tingslag bor 12.140 personer, i Överluleå 14.132. Under våren har de kommunala nämnderna med stadens "stora" män beslutat ditten och datten. Det handlar nästan uteslutande om män, även om det då och då finns kvinnor närvarande.
Hälsovårdsnämnden beslutade den 1 april 1914 att bifalla August Carlssons ansökan om att få inmontera två vattenklosetter i fastigheten nr 13 kvarteret Hästen. Carlsson måste dock noggrant följa gällande föreskrifter under arbetet.
Bland andra kommunala protokoll märks herrarnas oro för att barn och ungdomar slösar tid och pengar på stadens biografer, till och med stulna pengar.
Hälsovårdsnämndens protokoll från den 27 april berättar om flickan som förhörts om skolk, stölder och rymningar. Nämnden konstaterar att man ska söka inträde för henne på Sandträsk sanatorium och om hon inte fick plats där skulle fosterhem på landet anskaffas för flickan.
Så, som en blixt från de otaliga åskväder som Kuriren rapporterar om under denna sommar, hittar vi den 29 juni på sidan 4 nyheten om att den habsburgske tronföljaren och hans hustru skjutits till döds av attentatsmän i Sarajevo. Snabb nyhetsförmedling kan tyckas, eftersom morden skedde under dagen innan, den 28 juni. En söndag.
Förmodligen kom nyheten med telegrafen. Norrbottens-Kurirens förste redaktör, August Cajanus, var ju dessutom telegrafredaktör så själva tekniken var välkänd. Kontakt skedde med nyhetsbyråerna. Den vid den tiden socialdemokratiska Norrskens-flamman hade samma texter, men eftersom tidningen inte utkom varje dag, var Flamman senare med nyheten.
Det var inte givet att krig skulle utbryta och Norrbottens-Kuriren fortsätter att rapportera om lokala nyheter. Kungliga Vattenfallstyrelsen annonserar efter personal för Porjus kraftverk och detsamma gör ledningen för flottningens sorteringsverk i Sandslån i Ådalen. Någon har med ”något hvasst verktyg, yxa eller knif” nästan afskurit svansen på en ko tillhörig bonden S. U Wiik i Wuono, Neder-Torneå, och det lyses för kontraktsprosten J. A. Nyman i Haparanda och folkskollärarinnan i Nietaniemi fröken Amanda Baudin i Hietaniemi kyrka.
Under månaden fram till krigsutbrottet växer utrikesavdelningen i tidningarna mer och mer. Den 2 augusti, en söndag, ringer kyrkklockorna och mobilisering anbefalls. Kyrkklockorna ringde så häftigt att den stora klockan i kyrktornet i skånska Höör sprack.
Den 3 augusti finns underrättelsen om att Bodens fästning mobiliserar ”ofördröjligen” högst upp på sidan 1.
Det är krig i världen.