I morgon ska korten läggas på bordet

På fredagen ska allt uppenbaras – affären ska läggas fram och personalen ska få svar på sina frågor. Lulebos styrelse lade upp strategin vid ett möte på torsdagen.

Med portfölj. Catellas Johan Ericsson, Lulebos vice ordförande Gun-Britt Mårtensson och tf vd Peter Kieri på väg till Lulebos kontor på Köpmangatan.

Med portfölj. Catellas Johan Ericsson, Lulebos vice ordförande Gun-Britt Mårtensson och tf vd Peter Kieri på väg till Lulebos kontor på Köpmangatan.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-07-09 20:00

På torsdag eftermiddag har styrelsen ett hemligt extra sammanträde. Samtliga ledamöter deltar, ordförande Emma Engelmark och Risto Pekkala (MP) är med på telefon och övriga ledamöter är på plats på Lulebos kontor på Köpmangatan.

Även Johan Ericsson är med. Han är chef för fastighetsrådgivningen på Catella, den konsult som för en kostnad på minst 900 000 kronor ska bistå Lulebo och kommunen med affären med Rikshem.

Ericssons deltagande i mötet visar att affären med Rikshem avhandlas.

– Om vi träffas så tas det upp ett antal frågor och det är självklart att affären med Rikshem är med, säger Mattias Karlsson (M).

Men vad som sades är något som inte får avslöjas.

– Jag tror vi väntar med det, säger Lulebos tillförordnade vd Peter Kieri.

Som av en händelse dyker även kommunalrådet Niklas Nordström upp utanför Lulebos entré några minuter efter att mötet påbörjats. Han avser inte delta i mötet men säger att affären med största sannolikhet blir klar nästa dag.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke är den som ska underteckna avtalet med Rikshem. Hon tror sig kunna presentera innehållet i avtalet fredag eftermiddag.

Tanken är att det utöver Lulebos 1 604 lägenheter och en affärslokal på Kallkällan även ska säljas ett antal av kommunens fastigheter. Om den delen av affären blir klar på fredagen är oklart men kommunen tänker bland annat sälja några av sina äldreboenden (vård- och omsorgsboenden).

Enligt socialchef Mikael Lekfalk handlar det om "några stycken".

– Vi har inte fått någon lista på vilka som är aktuella men det rör sig om ett fåtal – tre, fyra, fem stycken, säger han.

Tanken är att fastigheterna ska fortsätta vara äldreboenden.

– Jag ser ju gärna att det är fastigheter som vi kan vara i under lång tid, 20, 30 upp till 50 år. Att det är moderna och relativt nybyggda fastigheter, säger Lekfalk.

Han berättar att flertalet boenden finns i kommunens egna fastigheter, några ägs av Lulebo och något enstaka boende av privat fastighetsägare. Mikael Lekfalk är inte orolig för att hyrorna ska stiga när husen tas över av privata ägare.

– Det får ju hyresavtalen reglera. Det är ju inget ovanligt att kommuner hyr in verksamheter hos privata fastighetsägare, säger han.

På fredag morgon möter Peter Kieri och styrelsen åter Lulebos personal . Då ska den rapport som styrelsen utlovat vara klar. Den ska ge en klar bild av hur försäljningen gått till samt besvara de frågor och bemöta den kritik som personalen har.

Direkt efter personalmötet ska media få ta del av rapporten.

Läs samtliga artiklar om Lulebokrisen här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om