I Luleå finns världens mat i centrum

Många Luleåbor har säkert sett butikerna men långt ifrån alla har vågat sig in för att upptäcka nya smaker och matkulturer. Vi gav oss ut på en matvandring bland matbutiker som heter något annat än Willys, Ica och Coop.

Wanna Isaksson och Michael Isaksson driver Thaishopen vid Floras kulle och har så gjort i många år. Många kunder som kommer in behöver hjälp för att hitta rätt i det stora utbudet av bland annat nudlar, såser, oljor och vinäger.

Wanna Isaksson och Michael Isaksson driver Thaishopen vid Floras kulle och har så gjort i många år. Många kunder som kommer in behöver hjälp för att hitta rätt i det stora utbudet av bland annat nudlar, såser, oljor och vinäger.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-10-20 19:00

På Norrlands orienttallivs är Salaheddin Ghassemloo en av tre anställda i butiken som från början låg på Södra hamnplan. När magasinet skulle rivas flyttade de till nya lokaler på Smedjegatan och där har de legat i många år nu. Utbudet är enormt. Frysdiskarna är packade av allt från mer udda saker som kohud till helt vanlig strimlad kyckling. På hyllorna trängs kryddor från hela världen med mängder av risvarianter, vinäger och konserver.

Butiken har även, till skillnad från andra, färskt kött. I disken ligger för dagen ett gäng lammtarmar och väntar på en hungrig kund men även mer "normala" köttbitar.

– Vi har allt. Asiatiskt, ryskt, sydamerikansk, mellanöstern och afrikanskt, säger Salaheddin när han visar oss runt i butiken.

– Det är mest invandrare som handlar här men även den del svenskar, de är intresserade av mat, säger han.

En av dessa är Helge Sundbaum som plockat på sig dadlar men han brukar handla annat också.

– De har lite ovanliga grejer som man inte hittar i andra butiker och prismässigt är det bra. När man väl upptäckt vilket otroligt stort sortiment de har behöver man inte gå någon annanstans, säger han.

Habiba Mousawi kommer från Afganistan men växte upp i Iran. Hon kom till Norrbotten med den stora flyktingvågen 2015, nu studerar hon och jobbar samtidigt inom vården.

Planen är att utbilda sig till sjuksköterska.

– Jag trivs jättebra. Här känner jag mig trygg och det känns bra att jag kan vara nyttig och användbar i samhället, säger Habiba Mousawi samtidigt som hon visar oss vilken typ av mat och kryddor hon handlar i butiken, ingredienser som påminner om det hon åt i Iran.

Inte sällan blir det en köttgryta av någon sort när hon lagar mat men hon köper även sötsaker.

– Det är ju inte samma godis här i Sverige, säger Habiba Mousawi.

Vi går vidare på vår matvandring genom Luleå centrum.

På Hermelinsgatan vid Floras kulle ligger Thaishopen där huvudfokus ligger på thailändska produkter. Oskar Edström är en stammis i butiken. Han har varit mycket i Thailand och nu ska han bjuda två polare på thailändskt och behöver tips, råd och ingredienser.

– Jag ska ge mig på nudlar med fläskkött, lök, koriander, chili och lime. Lime är viktigt, säger Oskar Edström.

Nudlarna han köpt för dagen hade titeln "Starkaste i världen" tidigare men nu ligger de "bara" tvåa på listan. Polarna kan således räkna med en stark upplevelse både vid intag och uttag.

– Det är inte för alla kanske, konstaterar Oskar Edström.

Han är van vid udda ingredienser och märken få hört talas om men han har inte gått "all-in". Inte ännu.

– Hon visade mig ankblod men det har jag inte vågat mig på, säger Oskar Edström och skrattar.

Det är tufft att driva butik, konstaterar Michael Isaksson som äger Thaishopen med frun Wanna. Pandemin har rubbat leveranskapaciteten rejält från Thailand och inte blev det bättre av att ett fartyg körde snett i Suezkanalen. Nu är det till råga på allt containerbrist. 

– Man får lägga ner hela sin själ. Men det är fruktansvärt roligt, vi träffar väldigt trevliga människor, säger Michael Isaksson.

Han märker av olika trender. Plötsligt kom det in barn som ville köpa en speciell typ av gelégodis som finns i Asien. På tiktok, en social app, spreds videor på godiset och då blev det hett. Och när kändiskockar, som Jennie Walldén, gjort något får de frågor från kunder om de har ingredienserna. 

– Det kan komma 80-åringar och fråga om de mest konstiga saker som jag själv aldrig ens hört talas om, säger Michael Isaksson och skrattar.

En av Luleås nyaste tillskott på butiksidan är Cherika Johanssons afrikanska matbutik, Cherikas Afro Exotic shop, på Skomakargatan. Hon kommer från Kongo men har matvaror som säljs i många afrikanska länder.

– Nästan alla afrikaner som bor här brukar komma hit, säger Cherika Johansson.

En av dem, Claudia Nama, handlar sötpotatis av en annan typ än den mjukare variant som ofta säljs i svenska butiker samt kokbanan som är en basvara i afrikansk matlagning.

– Här finns saker som jag inte hittar på Ica och Willys. Mat som i hemlandet, säger Claudia Nama som kommer från Angola.

Cherika Johansson har även en del kunder med svensk bakgrund men hon hoppas att fler ska upptäcka den afrikanska matkulturen.

– När jag kom hit började jag äta köttbullar och palt. Folk ska inte vara rädda för att pröva annan mat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!