I Luleå är problemet för få elever

Regeringen vill skapa 9.000 nya platser vid lärarutbildningarna runt om i landet. Men i Luleå är inte problemet får få plaster, utan för få elever.

FLER PLATSER. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill utbilda fler lärare. Frågan är om fler platser är lösningen eftersom många platser står tomma redan i dag.

FLER PLATSER. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill utbilda fler lärare. Frågan är om fler platser är lösningen eftersom många platser står tomma redan i dag.

Foto: ERIK G SVENSSON

Luleå2014-03-13 17:00

Som bekant har intresset för läraryrket sjunkit under de senaste åren. Många lärare pensioneras de kommande åren och om inte fler lärare utbildas kommer det att bli stor lärarbrist, vilket redan är fallet i många mindre kommuner i exempelvis inlandet.

Ske successivt

I regeringens vårbudget, som presenteras inom kort, kommer det att finna med en satsning på att bygga ut högskolan med 10.000 nya platser fram till 2018. Ungefär 9.000 av de nya platserna ska skapas vid landets lärarutbildningar. Utökningen ska ske successivt och redan första året ska det skapas 4.000 nya platser.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) har intresset för att utbilda sig till lärare dock ökat något de senaste åren och därför tror han att en satsning på fler utbildningsplatser kan möta det ökande intresset.

Inga sökande

Anna Vikström, utbildningsledare på förskollärar- och gundlärarprogrammet vid Luleå tekniska universitet (LTU), känner inte riktigt igen den bild Jan Björklund ger av ett ökat söktryck till lärarutbildningarna.

– Ja, jag drar lite på munnen. Var ska de komma ifrån, för problemet är att nästan inga söker de utbildningar som finns. Fler platser skulle bara skapa ännu fler tomma platser här, säger hon.

Till exempel så hade man i höstas 30 platser vid utbildningen för grundlärare - förskoleklass till årskurs tre. Av dessa så är minst tio tomma.

Till utbildningen grundlärare årskurs fyra till sex, så står 15 av de 30 platserna tomma. Då det gäller ämneslärare är det ännu sämre. Mest populärt är det att utbilda sig till musik- eller danslärare. Man har några som läser till lärare i engelska, svenska och historia. Endast två sökte till mattelärarutbildningen och ingen ville bli fysiklärare.

Högre löner

– Egentligen är det bara till förskollärare som vi har tillräckligt med sökande. Där tog vi in 60 i höstas och 60 nu i våras, säger Anna Vikström.

Hon säger att de mer än gärna skulle ta emot fler elever och att de också skulle klara av det.

– Dessutom vill vi ha konkurrens om platserna. I dag är det ingen konkurrens och alla kommer in. Det bästa vore ju om det var tre sökande på varje plats, säger hon.

Hennes lösning på problemet med att få ungdomar intresserade för läraryrket är till en början en annan.

– Man måste höja lönerna och höja statusen på läraryrket, säger Anna Vikström och påpekar att lönerna är en kommunal fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!