I Linnés fotspår
Friluftsmuseet Hägnan går i Linnés fotspår, likaså gör Norrbottens museum. Med inhyrd skådespelare, tidsenliga måttsydda kläder och mat från 1700-talet får länets skolklasser ta del av blomsterkungens liv, både som ung och gammal. Skolprogrammen är så gott som fullbokade.
- Om det hade varit 1732 hade kanske Carl von Linné stått på den här fläcken. Vi står på historisk mark, säger hon där hon står i Kafé Fägnans matsal.
Världsberömd forskare
Andra veckan i maj drar det hela i gång. På Norrbottens museum får skoleleverna ta del av berättelsen om Carl von Linné, från skoltrött pojkte till världsberömd forskare. De får bland annat veta vad han uträttade och varför han blev så berömd. Men även vad han tyckte om de norrbottniska myggen.
- Linnés liv berättas genom två personer. Det blir en snabbresa genom Norrbotten i hans tid, säger en av museets pedagoger, Annika Josbrandt.
Programmet på museet tar ungefär en timme och riktar sig till barn mellan 9 och 12 år.
Berömd resa
Även på Hägnan får skoleleverna, 7-12 år, resa i tiden genom ett interaktivt fem timmar långt drama. Förutom att samla växter får de bland annat vandra i Linnés fotspår till de många platser han besökte och skrev om under sin lappländska resa 1732. Eleverna får även besöka en bostad och smaka mat från den tiden. Torkad fisk, tunnbröd och tranbärsdricka för att nämna något. Det bjuds också på 1700-talsmusik.
Tidsenliga kläder
För att mötena med Linné ska bli riktigt verkliga ska både personal och skolelever klä sig i tidsenliga kläder. Det är Luleå kommuns Textilservice som sytt dem, 63 stycken uppsättningar för att vara exakt. Arbetet tog fart redan i januari och till och med banden i hattarna är vävda på plats.
Hägnan har också engagerat en riktig skådespelare, Anton Raukola, som ska spela den unge Carl Linnéus. Honom går det bland annat att träffa på sommaren under persmässan i kyrkan. Även då är det frågan om en resa i tiden och hälsokällan ska återinvigas av Carl Linnéus.
Aktiviteterna kring firandet av blomsterkungens födelse är ett samarbete mellan Hägnan, Norrbottens museum, Norrbottens läns landsting, Världsarvskontoret och Nederluleå församling. Landstinget bidrar med 100.000 kronor, pengar som gått till rekvisita och hyra av skådespelaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!