Simon Lindersson har redan klarat av universitetsstudierna, han har läst rättsvetenskap i tre år på LTU men väljer ändå att skriva högskoleprovet.
– Det är kul att se om man har förbättrat sig. Eventuellt har jag någon tanke att läsa någon annat i framtiden, säger Simon Lindersson som jobbar som skadereglerare i Luleå.
Hur går provet?
– Det är svårare i år, framförallt svenskan är svårare i år. Jag har skrivit högskoleprovet tre-fyra gånger tidigare, säger Simon Lindersson.
Har du någon fördel av att ha pluggat på universitetet?
– Det har blivit lättare att disponera tiden och att läsa långa svenska texter och bryta ut nyckelorden, tycker Simon Lindersson.
Gymnasieeleverna Amanda Brännmark och Emma Lindbäck från Kalix skriver högskoleprovet för första gången.
– Nervöst och stressigt, säger Amanda Brännmark.
– Jag var mest nervös på vägen hit. Jag har fokuserat på att läsa frågorna, säger Emma Lindbäck.
Båda skriver högskoleprovet för att förbättra sina chanser att komma in på utbildningar. Amanda Brännmark har inte riktigt bestämt sig vad hon vill läsa.
– Jag ska till Linköping och plugga till sjukgymnast, säger Emma Lindbäck.
Högskoleprovet består av fem provpass, uppdelade på kvantitativa uppgifter (matematik) och verbala uppgifter (svenska och engelska).
– Jag tycker det gått bra hittills, det har varit lättare med de kvantitativa proven. Jag försöker höja mina poäng för att komma in på arkitektutbildningen i Stockholm, säger Bodil Söderholm, Luleå.