Dags för invigning för Luleås nya återvinning

Det har varit en lång process men på fredagmorgonen öppnar Luleås nya återvinningscentral.

Skylten som tidigare hette "Brännbart" har ersatts av "Energiåtervinning". När du sorterat allt det andra kan det vara där du ska lägga det som är kvar på släpet men fråga personalen för säkerhets skull.

Skylten som tidigare hette "Brännbart" har ersatts av "Energiåtervinning". När du sorterat allt det andra kan det vara där du ska lägga det som är kvar på släpet men fråga personalen för säkerhets skull.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-12-10 05:00

2013 drogs planeringsarbetet igång och länge var Lövskatan den plats där Luleås nya återvinningscentral skulle ligga men när förutsättningarna för tomten på Lilla Mjölkuddsberget ändrades skiftades fokus och i augusti 2018 började det stora byggprojektet på allvar.

Lumires vd Per Ekervhen beskriver Risslan som navet i Luleås återvinning och en drivande plats för att höja kunskapen och statusen inom området.

– Vi tycker det här är en fantastisk plats att vara på. Det ska vara en plats man vill besöka och vill komma tillbaka till, säger Per Ekervhen.

undefined
Per Ekervhen, vd på Lumire, ser fram emot öppningen av återvinningscentralen. Den ska bli navet i Luleås återvinning och arbete med att höja statusen och kunskapen om återvinning och återbruk.

Den nya anläggningen kommer fylla en utbildningsfunktion för Luleåbor, bland annat kommer skolklasser kunna komma förbi och få en insikt i vad som händer med de saker som slängs eller tas omhand.

– Vi kommer kunna visa vad vi gör med inkommet material, säger Jenny Widmark.

Uppe på avlämningsrampen finns tre byggnader. Utöver personalbyggnaden finns även en byggnad för inlämning av elektronik och farligt avfall samt återbruksmottagningen. Där farligt avfall lämnas in ligger även ett kundcenter som beskrivs som Risslans hjärta. Förhoppningen är att kundkontakterna ökar vilket betyder att saker slängs på rätt ställe och att saker som kan återbrukas kan fångas upp i större utsträckning

– Vi hoppas och tror att mer kommer att lämnas in. Förhoppningen är att återbruket kommer öka, säger Jenny Widmark.

undefined
Jenny Widmark, hållbarhetschef, visar upp den del på Risslan där kunderna kan lämna in saker som ska tas omhand. I återbrukscentralen tas sakerna emot och synas innan de transporteras till Hållbarhetshuset för försäljning.

Saker som kan tas omhand görs i det sista huset uppe på avlämningsrampen. Där finns personal som direkt tar emot grejerna och kan börja sorteringen. Därefter tas de ner till det så kallade hållbarhetshuset där sakerna säljs.

Hållbarhetshuset har nyligen besiktats och kommer inte tas i bruk förrän någon månad in på 2022 men arbetet med att sortera upp saker och sätta priser pågår redan för fullt för teamledaren Anna Lamppa och hennes kollegor.

Philip Hannu tror det blir intensivt i början och mycket grejer att ta hand om.

– Jag tror det blir hektiskt men väldigt roligt. Kunderna har väntat på att få komma hit, säger han.

När vi kikar förbi går han och kollegan Mikael Lindmark igenom en Rörstrandservis som ska prissättas. Personalen vid återbruksmottagningen blir något av experter efter ett tag. 

– Vi blir rätt kunniga och märker direkt om det kommer in något finare, säger Philip Hannu.

Vilka grejer gillar du själv?

– Jag gillar det som är lite äldre och unikt. Som porslin från länder som inte finns längre, typ Tjeckoslovaken och Jugoslavien

undefined
Philip Hannu och Mikael Lindmark går igenom några av sakerna som ska prissättas, bland annat en Rörstrandsservis.

Egon Springare kör lastbil i vanliga fall men nu är han på plats i återbruksmottagningen för att bidra med sin erfarenhet och kunskap gällande gamla grejer.

– Jag har gått på auktioner i många år och då blir man ganska prismedveten, säger Egon Springare.

Han tycker det är viktigt att priserna är satta så att folk känner att det gör ett kap.

– Chansen att fynda lockar kunderna, säger han.

undefined
Billy Labidi och hans kollegor tar hand om det farliga avfallet för en första sortering. Därefter skickas det vidare till Stena Recycling.

Den nya centralen blir ett lyft för personalen också.

– Det är ett rejält uppsving och går inte att jämföra med Kronan. Det är riktigt fina lokaler. På Kronan kunde det vara svårt för personalen att gå undan och ta lunch och sådana grejer, säger Billy Labidi, driftschef vid återvinningscentralerna.

Klart är att återvinningscentralen är efterlängtad av Luleåborna, det har inte minst märkts på alla frågor som Per Ekervhen fått. Och det gillar han.

– Vi ser det som ett friskhetstecken att folk frågat "När öppnar ni", säger Per Ekervhen.

Svaret på frågan? Fredag klockan 8.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!