I dag går landets alla pizzaugnar varm

På nyårsdagen infaller årets höjdpunkt för Sveriges alla pizzabagare.

Bråda dagar. Pizzabagaren Mongi Daaji upplevde årets stressigaste dag redan den första januari. Då inföll nämligen den stora pizzadagen.

Bråda dagar. Pizzabagaren Mongi Daaji upplevde årets stressigaste dag redan den första januari. Då inföll nämligen den stora pizzadagen.

Foto: Reino Jillker

Luleå2016-01-01 14:44

Lata söndagar och självaste midsommardagen överträffas med råge på årets allra första dag. På nyårsdagen frossar nämligen vi svenskar på mer pizza än under någon annan dag på året.

Enligt statistik från onlinepizza.se handlar det om tre gånger så många pizzor jämfört med en vanlig söndag.

På Pizzeria Mafez på bostadsområdet Örnäset stod ägaren Monji Daagi redo redan vid lunchtid. Han hade bunkrat upp med fler kartonger än normalt, bakat mer deg än vanligt och valt att kalla in extra personal för att klara den stora anstormningen.

Läs mer: När pizzan kom till stan

Monji Daagi räknar med tillaga bortemot 200 pizzor under nyårsdagen, vilket är fler än under en normal arbetsdag.

– Många av mina kunder verkar ha varit på fest i går och orkar inte laga mat. Dessutom är de trötta på julmaten, men pizza är bra mat, berättar Monji Daagi.

Lite märkligt kan det tyckas att kebab toppar försäljningsstatistiken, men enligt onlinepizza.se är Kebabpizzan mest populär i Luleå.

Den följs av klassiska rätter som Vesuvio (skinka utan champinjoner), Hawaii (skinka och ananas) och Capricciosa (skinka med champinjoner) tätt följt av nymodigheterna som kycklingpizza och Mexicana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om