Hyresskulder på miljoner

Sensia har inte betalat hyran. I Luleå, Piteå och Boden väntar hyresvärdar på flera miljoner kronor.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-03-24 06:40

Efter konkurs och stängning av flera vårdcentraler 2013 kom Sensias moderbolag SHV Holding och ytterligare bolag i februari att omfattas av rekonstruktion. Hyresavtal med inrättningar i Luleå, Boden och Piteå låg hos moderbolaget. Kvarvarande delar av Sensia på dessa orter omfattas inte av rekonstruktionen.

I ansökan angav ledningen att över 200 miljoner kronor i skulder skulle kunna omfattas av ackord, nedskrivning av skulder. Den som har krav på Sensia får i så fall enbart en liten del av pengarna. Här omnämns 12,5 procent.

Kuriren berättade att en rad norrbottniska företag har ekonomiska krav på Sensia. Några belopp redovisade inte rekonstruktören.

I och med rekonstruktionen är Sensias tidigare skulder frysta. Nya skulder uppges ha uppstått. Kuriren kan redovisa att flera hyresvärdar i länet riskerar förlora stora pengar.

I Luleå lades grunden till Sensia genom vårdföretaget Hermelinen. I Hermelinenhuset hyr Sensia av Lindbäcks fas­tighetsbolag, som har en fordran på flera miljoner kronor. Mer än så preciserar sig inte fastighetsbolagets vd Hans Lindbäck.

– De har ju en tanke att göra rätt för sig.

I Boden är fastighetsbolaget Arvake hyresvärd åt Sensia. Enligt uppgifter till Kuriren har hyresvärden krav på flera miljoner kronor. Det gäller för tiden före rekonstruktionsbeslutet, och efter.

Arvakes företrädare Björn lindgren vill inte kommentera saken.

– Jag för ju en dialog.

I Piteå har Sensia hyresuppgörelser med kommunägda bolag. Dels Furunäsets fas­tigheter och kvar där som hyresgäst är ett gym. Merparten av Sensias Piteåverksamhet flyttade tidigare till före detta Åhléns i Piteå. Lokalerna hade Piteå näringsfastigheter köpt och byggt om för sammanlagt 40 miljoner kronor, uppger vd Jan Jonsson. Innan rekonstruktionen för Sensias moderbolag före obetalda skulder till kommunbolagen på 1,3 miljoner kronor. Därefter har skulden byggts på med ytterligare 550.000 kronor, uppger han.

– Av det första får vi väl tillbaka en bråkdel, säger Jan Jonsson. Det andra beloppet har han hopp om att få in.

Rekonstruktör av Sensias kvarvarande verksamhet är Mats Emthén.

– Det här kan inte rekonstruktören ge sig in i och diskutera, säger Henry Sténson, presstalesman för rekonstruktören.

Kuriren har sökt SHV Holdings vd Johan Bennarsten för kommentar.

De med krav får vänta

Rekonstruktörens villkor

Sensia-bolag som står under rekonstruktion är lagligen förhindrade att betala skulder som uppkommit före ansökan om företagsrekonstruktionen 11 februari 2014. Företag med ekonomiska krav på Sensia-bolag som omfattas av företagsrekonstruktionen kan inte säga upp avtalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om