Anledningen till att besluten ska tas på nämndsnivå är att kommunfullmäktige inte kan ta över nämndernas ansvar, klargör Mona Ejnestrand, kommunjurist.
– Det här är kommunens sätt att agera i en extrem situation. Givetvis är hyresnedsättning villkorat till att företagen måste uppfylla vissa krav, exempelvis att de kan visa att de har svårigheter att betala hyran och att det beror på skäl som kopplas till coronakrisen. I varje enskilt fall ska det göras en individuell prövning. Svårigheten är det inte finns någon praxis, säger hon.
Beslutet bygger på en förordning som regeringen tagit. De förvaltningar som berörs är socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen.
Men förvaltningarna har olika ekonomiska förutsättningar. Budgeten för exempelvis kultur- och fritid är betydligt mindre och tightare än den stora stadsbyggnadsförvaltningen. Det visades sig tydligt under effektiviseringarna 2019, då den senare stod för en stor del av Luleås totala besparingar.
Eftersom nämnderna har ett ansvar för att hålla budget finns risken att det blir olika beslut i olika nämnder, trots att det i båda fallen handlar om likvärdiga ansökningar från exempelvis två olika restauranger.
En sådan situation kunde innebär att brott mot likabehandlingsprincipen, en EU-rättslig grundprincip.
– Det finns alltid en möjlighet att en domstol anser att beslutet är felaktigt om det blir en överprövning, säger Mona Ejnestrand.
Ärendet med hyresrabatter bordlades först på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagsförmiddagen, men antogs senare på kommunstyrelsens möte på eftermiddagen.
Då med tillägget att kommundirektören får i uppdrag att se över vilka kostnader förvaltningarna haft med anledning av krisen.
Något som kan innebära att skadan minskar för nämnderna, men någon garanti är det inte.
– Det här är ju ett ofinansierat förslag och det är mycket ovanligt att vi lägger ett sådant. Kostnaderna för hyressänkning räknar vi som en konsekvens av en extraordinär situation. Det enda vi med säkerhet kan säga är att hela kommunens ekonomi kommer att påverkas negativt, säger Luleås kommundirektör Anna Lindh Wikblad.
Ärendet ska beslutas i nästa kommunfullmäktige innan det kan genomföras.