Hyresgästerna vänder sig till HSB

HSB norr samverkar med flera av Lulebos hyresgäster för att bilda bostadsrättsföreningar. Men det är oklart om de får köpa sina lägenheter.

Kalkonen. I Lulebos hyreshus i kvarteret Kalkonen på Rådstugatan pågår också ett arbete för att skapa en bostadsrättsförening.

Kalkonen. I Lulebos hyreshus i kvarteret Kalkonen på Rådstugatan pågår också ett arbete för att skapa en bostadsrättsförening.

Foto: Berndt Diméus

Luleå2015-07-15 20:00

Som Kuriren berättat har kommunen och Rikshem valt en modell för försäljningen av Lulebos lägenheter som gör att Lulebo slipper skatta för den reavinst som uppstår. Men modellen stoppar även hyresgästerna från att utnyttja hembudsrätten och köpa sina lägenheter i de fall de bildat en bostadsrättsförening.

Det sistnämnda råder det dock delade meningar om, läsare som läst lagen är inte lika säker på att detta stopp är vattentätt.

Kuriren har kontrollerat nya ansökningar om att bilda bostadsrättsföreningar med bland annat Bolagsverket och fått vetskap om två av Lulebos fastigheter. Ingen av dem omfattas dock av affären med Rikshem.

I andra hyreshus har man inte kommit lika långt men det har förekommit möten med HSB i flera fall. Hur många vill dock inte HSB norr berätta.

– När det gäller om och eventuellt hur många bostadsrättsföreningar som har bildats så kan jag inte uttala mig om vilka eller hur många eftersom det i varje enskilt fall är en affärsrelation mellan HSB och de boende i berörda fastigheter, uppger Mattias Lundström, vd för HSB norr.

Lundström är på semester men besvarar frågorna via e-post. Han berättar vidare att dessa möten "alltid initierade av fastighetsägaren eller de boende" och att de brukar vara välbesökta och hålls av HSB:s egen personal

Mattias Lundström vill inte spekulera i hur affärsupplägget mellan kommunen och Rikshem påverkar hyresgästernas möjligheter att nyttja hembudsrätten "utan alla uppgifter". Han menar att det är en fråga för en jurist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om