Hybrits demonstrationsanläggning kommer att leda till ett tidigt generationsskifte även på Luleå energi, förutsatt att Hybrit väljer att lokalisera anläggningen till Svartön. Besked om val av plats kommer senare i höst.
Om Hybrit väljer att bygga demonstrationsanläggningen i Luleå kan Luleå energi ta hand om all restvärme som anläggningen producerar. I dag används restgaser från SSAB för att producera el och fjärrvärme i Lulekrafts kraftvärmeverk.
Hybrits demonstrationsanläggning kommer att ge upphov till stora mängder varmt kylvatten, som kan användas för att värma Luleås fjärrvärme och producera el. Enligt Hybrits tidplan ska demoanläggningen stå klar 2025.
– Redan från dag ett kan vi ta vara på restenergin, säger Magnus Johansson, chef för fjärrvärme och vd för Bioenergi.
Luleå energi har gjort en första utredning och kommit fram till att Hybrits demonstrationsanläggning kommer att producera cirka 160 megawatt restenergi. I dag levererar Lulekraft ungefär 180 megawatt från kraftvärmeverket.
– Det blir en perfekt ersättning, fortsätter han.
Dessutom kan restenergi från Hybrit användas för att torka sågspån i Bioenergis anläggning, där biopellets tillverkas.
Hybrit ska använda sig av vätgas i sin process, vätgas som ska produceras genom elektrolys av vanligt vatten. Biprodukten blir syrgas, som i sin tur kan nyttjas.
– Det kan finnas möjligheter att använda syrgasen till fordonsbränsle, säger Magnus Johansson.
Järnsvampen som ska produceras i Hybrits demonstrationsanläggning ska transporteras till Oxelösund, där SSAB ska bygga en elektrisk ljusbågsugn för att producera stål i. På sikt planerar SSAB att ersätta masugnarna i Brahestad och masugnen i Luleå med ljusbågsugnar 2030–2040.
Skiftet till ljusbågsugn innebär att SSAB inte längre kommer att producera några restgaser, som kan användas i Lulekrafts kraftvärmeverk. Med demoanläggningen på Svartön kan fjärrvärmen produceras med restenergin från Hybrit.
Om demoanläggningen lokaliseras till Vitåfors i Gällivare kommun blir Luleå energi tvungen att välja en annan väg. Då kommer biobränsle från skogen att användas för att producera fjärrvärme.
– Oavsett väg, måste vi gå mot ett systemintegrerat fossilfritt samhälle. Symbiosen mellan industri och stad är avgörande, där vi återvinner och energioptimerar, säger Carina Zolland, chef varumärke och kommunikation.