Den planerade ledningen som nu ligger ute på samråd är en 150 kv ledning som ska dras från Svartbyn till Lerbäcken. Ledningen har två olika huvudsträckningar i den nordöstra delen av Luleå. Ett av alternativen är tänkt att dras mellan Gammelstaden och Rutvik, kallat 1B, medan det andra alternativet, 1B, är att ledningen dras mellan Rutvik och Persön.
Enligt samrådsunderlaget ska ledningen ska skapa förutsättningar för att tillgodose ett ökat energibehov till följd av tätortens expansion och eventuella framtida industrietableringar i Luleå.
Norr Media har tidigare berättat att Talga Grapehene, Hybrit, LKAB och Risab visat ett intresse för en etablering på Hertsöfältet.
För att driva demonstrationsanläggningen krävs 400 - 600 megawatt ström. Elledningen på 150 kv har en kapacitet att driva drygt 750 megawatt vilket gör det möjligt för en etablering av Hybrits demonstrationsanläggning med ledningen. Däremot kommer kapaciteten inte tillåta att Hybrit skalar upp produktionen för anläggningen och samtidigt ge utrymme för de övriga tre företagsetableringarna på Hertsöfältet.
Enligt Agneta Molinder, pressekreterare vid Vattenfall Eldistribution, byggs ledningarna för en vis kapacitet och de går vanligtvis inte att uppgradera.
I samrådsunderlaget har en maxhöjd på 12-16 meter uppgetts för elledningen men för en ledning med högre kapacitet måste den upp på höjder på 40 meter. En alternativ för att ta sig runt problemet är bygga horisontellt istället för på höjden, genom att tillföra ytterligare en 150kv ledning. En sådan lösning gör att mer mark tas i anspråk då ledningsgatorna behöver breddas. Blir det förslaget realitet krävs ett ledningssystem för tre ledningar vilket gör att alternativ 1A, ledningen mellan Gammelstaden och Rutvik, måste uteslutas eller delvis byggas om då det redan finns en 400 kv ledning i sträckningen eftersom att Vattenfall inte ser en lösning med tre ledningar i en gata som aktuell.
Den planerade dragningen gör även att Vattenfall behöver utreda konsekvenserna för Ormberget- och Hertsölandets naturreservat då ledningen kommer gå genom reservatet.
Enligt Vattenfall är ambitionen ha koncession och miljö- och konsekvensbeskrivningen inskickad under 2021.