Huvudvittnet är inte längre misstänkt

Huvudvittnet är inte längre misstänkt i Kalamarksmålet. Förundersökningen mot mannen har lagts ned – och nu får åklagaren Jens Göransson svidande kritik.

Kritisk. Marko Tuhkanen tycker att åklagarens misstankar mot hans klient var märkliga.

Kritisk. Marko Tuhkanen tycker att åklagarens misstankar mot hans klient var märkliga.

Foto: Per Lundström

Luleå2017-04-27 17:48

Luleå tingsrätt ville inte häkta mannen som Jens Göransson höll som skäligen misstänkt för medhjälp till Kalamarksmordet. På torsdagen meddelade Göransson att förundersökningen mot mannen – som var nyckelvittne när Kaj Linna fälldes för mordet – läggs ned.

– Vi har nu följt upp alla trådar och genomfört de utredningsåtgärder som grundade misstanken mot mannen. Han är inte längre misstänkt för brott och har avförts från utredningen, säger Göransson i ett pressmeddelande.

Mannens försvarare Marko Tuhkanen är inte alls förvånad över beskedet.

– Det vore en underdrift att säga att det var väntat. De borde ha skrivit av honom när beskedet kom från tingsrätten, säger Tuhkanen.

Han tycker att det är märkligt att Göransson valde att rikta misstankar mot hans klient i stället för att försöka stärka hans vittnesuppgifter inför resningsrättegången mot Kaj Linna som ska hållas i maj.

– Det min klient har berättat är trovärdigt och man borde ha arbetat upp den berättelsen och hittat stödbevisning. I stället gör man tvärtom – misstänkliggör honom och sänker hans trovärdighet. Det tilltaget kommer jag aldrig att kunna förstå eller begripa.

Eftersom mannen har blivit delgiven att han har varit skäligen misstänkt kommer han inte att kunna vittna under ed i den nya huvudförhandlingen mot Linna. Åklagarens bevisläge börjar se allt svagare ut, tycker rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Om inget nytt har tillkommit, till exempel om någon uppgiftslämnare har kommit med tips, då måste bevisningen anses tunn. Den har varit så tunn att HD har beviljat resning och det ska ganska mycket till för det, säger Alhem.

Sven-Erik Alhem har ingen insyn i ärendet utan följer det bara via media. Men enligt det han vet börjar läget se allt ljusare ut för Kaj Linna.

– Linna har den situationen att HD har beviljat resning och då är det upp till åklagaren om prövningen ska äga rum. Men då måste åklagaren kunna emotse en fällande dom. Min och många andras fråga nu är vad det är som medför att åklagaren anser sig kunna emotse en fällande dom. De uppgifter jag har säger mig att det ser väldigt magert ut just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om