En tidigare undersökning i USA visade att huvudlöss var den vanligaste åkomman som sprids bland skolbarn, näst efter en vanlig förkylning.
Några säkra siffror från Sverige finns inte, men med tanke på att antalet sålda förpackningar av lusmedel på apotek överstiger 100.000 per år är problemet enligt Läkemedelsverket uppenbart.
Bärare utan symtom
Skolsköterskan Ewa Scharma berättar att när hon började för 1,5 år sedan var det ett rejält utbrott på skolan.
- Det var många telefonsamtal och mycket besvärligt. Man kan vara bärare utan att ha symptom.
För att dämpa spridningen inledde hon varje termin med att skicka ut råd om behandling mot löss till föräldrarna.
Sedan dess har det heller inte varit något riktigt stort utbrott, utskicken fortsätter.
- Förhoppningsvis anammade de informationen, menar hon.
Viktigt att berätta
Smittspridningen är som störst vid terminsstart. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer behöver den som drabbats av löss inte stanna hemma från skola/förskola. Däremot är det viktigt att berätta för personalen att barnet är bärare, allt för att stoppa spridningen.
- Det är inte skamfyllt att ha löss längre, det är såpass vanligt numera. Man är dessutom medveten om att det inte handlar om smuts som man trodde förr.
Stadig försäljning
Dan Essner, chef på apoteket Lejonet i centrala Luleå, säger att försäljningen av lusmedel ligger på en stadig nivå men att en ökning alltid syns i samband med skolstart. Luskammen menar han, är ett effektivt vapen mot de små krypen.
- Man kommer jättelångt genom att kamma. Kammen identifierar löss och har man löss då behandlar man.
Även Dan Essner slår hål på myten om löss, smuts och fattigdom, i stället hänvisar han till att människor förr i tiden levde tätt ihop.