På Instagramkontot Polar_piffarna har följarna kunnat se hur en gammal husvagn fått nytt liv med hjälp av en hel del återbruk.
– När jag köpte husvagnen hade jag bara tänkt piffa till den lite – därav namnet på instagram. Men den visade sig ha en fuktskada så det blev en mer omfattande renovering och inte bara piff, skrattar Silje Rysst Gustafsson, 40.
Familjen har haft en nyare husvagn i flera år och när den såldes saknade Silje campingturerna.
– Det är så mysigt och enkelt att åka i väg och man kommer varandra nära. Jag blev sugen att köpa en ny, men gammal, vagn.
Silje säger att hon inspirerades av olika instagram- och pinterestkonton där andra kvinnor renoverat och byggt om både husvagnar och campingvans. Kunde de så kunde väl hon!
När annonsen med Vagnhild dök upp på Marketplace åkte Silje för att kika på henne, men hon behövde sova på saken.
– Jag ville ha plats för en större säng och när jag kom på hur det kunde fixas åkte jag tillbaka till säljaren och köpte vagnen.
Det var en överraskad make som blev hämtad från jobbet den eftermiddagen. Bakpå bilen satt ju en husvagn!
– Fredrik var genast med på noterna. Han har varit stöttande även om det är jag som gjort allt grovjobb.
Det var när Silje målade om väggar och tak som tapeterna under släppte från väggarna och fuktskadan upptäcktes. Då rev hon ut allt och började från scratch, med nya reglar och ytskikt.
Under de tio månader som gått sedan Vagnhild drogs hem till familjen i Nordanträsk har planlösningen blivit helt ny. Toaletten är bortriven och soffgruppen har ersatts av en fast 160 centimeter bred säng. Silje har byggt egna bänkskivor av trästickor och köksluckornas plastspeglar har bytts ut mot rotting. Golvet har fått en mjuk heltäckningsmatta.
En av de största utmaningarna var att byta ut två glasluckor i taket.
– Den ena var lagad med silvertejp och den andra var apelsinorange och behövde bytas ut. Men det gick inte att få tag i tag i takluckor med rätt mått och ett tag tappade jag helt sugen på att gå vidare med renoveringen. Vagnhild fick stå i garaget helt övergiven.
Till slut sågade Silje upp ett större hål för nya takluckor, och de monterades efter konstens alla regler. Nästa trista överraskning kom när hon spolade ren vagnen utvändigt. Vattnet rann in genom fönstren, tätningen höll inte vad den lovade!
– Det har hela tiden handlat om trial and error och learning by doing. Vi hade använt fel sorts tätning, men det är åtgärdat nu, säger Silje och berättar att hon hittat flera husvagnsgrupper på Facebook där hon fått ta del av mycket kunskap.
– Där finns många andra kvinnor som fixar med husvagnar och alla delar generöst med sig av tips och trix. Det har varit ovärderligt.
Silje säger att hon lärt sig så mycket under arbetets gång att hon inte är främmande för att ta sig an fler projekt framöver. Men först ska Vagnhild ut på äventyr!
– Vi måste bara väga henne först så att hon håller sin matchvikt. Jag har varit noga med att återanvända mycket av materialet, både för att det är hållbart och ekonomiskt, men också för att husvagnar är utrustade med lättviktsmaterial.
Troligen kommer jungfruturen att gå till Byske havsbad – något som både vuxna och barn i familjen ser fram emot.