Husbilsägare: "Det kommer inte att avskräcka mig"

Trafikverkets krocktester har visat på stora brister i säkerheten i husbilar vid kollisioner, men Tord Holmbom kommer inte att välja bort husbilen.

"Den går ju stabilt och bra så jag känner då inte någon oro", säger Tord Holmbom om sin husbil.

"Den går ju stabilt och bra så jag känner då inte någon oro", säger Tord Holmbom om sin husbil.

Foto: Filip Öhman

Luleå2019-05-18 06:30

Tord Holmbom har ägt husbil i 14 år och åker runt med den varje sommar. Den längsta trippen tog honom och sambon hela vägen ner till Italien.

– Vi var ner till Pisa, Florens och till Gardasjön bland annat. Vi levde där i Italien i en kanske tio dagar innan vi började kuska oss hemåt, säger Tord Holmbom.

I dag går Tord Holmbom i tankar på att uppgradera och byta ut husbilen, som har några år på nacken, till en nyare modell. Det är dock inte av något säkerhetsskäl som han går i köpestankar och han känner sig inte osäker när han sitter bakom ratten, trots att Trafikverkets krocktest visar på stora brister.

– Det är skönt att köra husbil tycker jag, det känns rejält. Sen behöver man ju inte ligga och pressa i 110 utan man följer trafiken. Den går ju stabilt och bra så jag känner då inte någon oro. Sen det där med att den skulle vara mer eller mindre krocksäker än bilar det har jag aldrig funderat på.

När Tord Holmbom får se videon från Trafikverkets krocktester så är hans första reaktion att han oavsett inte kommer sluta att köra med husbilen.

– Ja, man skulle ju inte vilja krocka. Men det är ju om man frontalkrockar mot någonting som det här kan hända. Så ja, då kanske man dör. Men det kommer ju inte att avskräcka mig från att fara ut och köra. Vi lever ju ett riskfyllt liv ändå med hela trafiksituationen. Det är ju många som dör i trafiken fortfarande och det är många som kör alldeles för fort. Om man inte skulle utsätta sig för någon fara då skulle man behöva hålla sig hemma hela livet. Så det är inte till att tänka på. Man får väl vara så försiktig som möjligt så att man själv inte är orsak till en sån där frontalkrock.

Videon har dock fått Tord att tänka till på vilken typ av husbil han inte ska skaffa framöver.

– Jag känner nu när du visat det här att vi nog inte ska ha någon helintegrerad husbil. I den sitter man närmare trafiken, i den här har jag ju motorn och allt sånt emellan som hjälper till att bromsa.

Det faktum att husbilar inte behöver genomgå en liknande sorts krocktester som personbilar tycker Tord också är lite underligt.

– En sån här bil, det är ju som en bil i övrigt och det förvånar mig om de inte har krocktestat en typ av en sådan här. Sen bodelen det är ju som en annan del, men det är ju här framme det smäller om det smäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om