Det handlar om bostadsrättsföreningen Gersen 2, som är beläget i korsningen Kungsgatan - Sandviksgatan. I trevåningshuset finns totalt 15 lägenheter.
Huset byggdes redan på 1930-talet och genomgick en omfattande renovering 1988. På den tiden ägdes den av fastighetsbolaget Igeln, som är ett dotterbolag i byggkoncernen Nåiden AB. I samband med renoveringen byggdes lägenheter i delar av vindsvåningen.
66-årige Göran Löwkrantz har bott i huset i 21 år. Han har varit med ända från starten av den fristående bostadsrättsföreningen som i mars 2012 köpte fastigheten för 10,5 miljoner kronor.
– Vi hade advokater som arbetade för vår räkning med affären i ett halvår. Huset inspekterades under vintern utan att några större fel upptäcktes. Det fanns en anmärkning om att taket behövde åtgärdas, men utan att det bedömdes som allvarlig, minns Göran Löwkrantz.
Det första oroväckande tecknet dök upp sommaren 2017. Det inträffade kort före att Göran Löwkrantz oväntat fått ta över som föreningens ordförande.
– Det började med att det regnade in en av lägenheterna. Vattenskadan blev så omfattande att hela innertaket rasade i köket i våningen nedanför.
Det mardrömslika scenariot förvärrades gradvis steg för steg. Samtliga lägenhetsinnehavare informerades om händelsen. Arbetet startade att ta fram en underhållsplan.
I januari 2018 sade Norrbottens läns landsting upp sitt kontrakt till husets enda kvarvarande hyreslägenhet. Föreningen planerade att sälja lägenheten för att finansiera ett nytt yttertak.
Planen hann aldrig sättas i verket.
– Vi hade till och med tagit emot ett anbud, när vi istället tvingades att låna en halv miljon kronor för att kunna genomföra en omfattande undersökning. Tyvärr hittade de fukt var än de gick in i väggen, berättar Löwkrantz.
I december 2018 var slutrapporten klar. Den innehöll omfattande fuktskador i husets trästomme. Problemen misstänks ha orsakats från ett läckande tak och felvinklade balkonger som tillät regnvatten att rinna in mot huset.
I undersökningen påträffades också svamp och mögel, men det är svårt att bestämma den exakta tidpunkten för angreppen. Slutbedömningen var att det ska ha inträffat under ett tidspann mellan 2012– 2015.
Reparationskostnaderna beräknades till minst 25 miljoner kronor. Det innebar att delägarna insåg att det fanns ingen framkomlig väg för att undvika en rivning.
– Det som inträffat är en mardröm. Jag har rätt livlig fantast. Det värsta jag kunde tänka mig var att huset skulle brinna ned, men det här är faktiskt värre. Vid en brand - om alla överlevt - hade vi åtminstone kunnat få ut försäkringspengarna. I dag gäller inte föreningens försäkring för att vattnet har kommit in i huset uppifrån. Jag har kollat upp min hemförsäkring och den skyddar inte mot skador i husets stomme. Vi får inte en krona.
Under det senaste året har föreningen förhandlat med ett flertal fastighetsbolag. Fastigheten omfattar 882 kvadratmeters boyta och ytterligare 853 kvm tomt och ligger bara tre kvarter från Storgatan.
I februari 2020 var överenskommelsen klar med fastighetsbolaget Galären, som äger de övriga husen i kvarteret Gersen.
– I det läget gick banken in och stoppade affären. De ville inte att gå med på någon mjuk avslutning utan krävde att hela föreningen först måste likvideras, säger Löwkrantz.
En månad senare fattade bostadsrättsföreningen beslut om likvidation. En av den 14 bostadsrättsinnehavarna motsatte sig beslutet.
– Vi har med hjälp av advokater undersökt möjligheterna att åberopa dolda fel, men i köpeavtalet finns en klausul som helt friskriver säljaren. Upptäckten av eventuella vattenskador är tidsbegränsad till sex månader efter köpet. Vi har ingenting att stå på. Vår advokatbyrå ser inte någon möjlighet att driva frågan vidare. Juridiskt befinner vi oss vid en vägs ände.
Hur klarar du den ekonomiska smällen?
– Vi är fyra som har bott i huset sedan bildandet av bostadsföreningen. Vi kommer att gå jämnt upp, men de som har köpt lägenhet under de senaste åren kommer att råka väldigt illa ut. Det finns bostadsrättsinnehavare som kommer att förlora miljonbelopp. I bästa fall kan vi få tillbaka kanske en fjärdedel av lägenhetens värde innan vattenskadan upptäcktes i den stund tomten blir såld, men det är förstås en liten tröst om man har stora lån.
Hans förhoppning är att affären ska vara klar i sommar.