Under torsdagen kallade socialnämndens ordförande och vice ordförande Margareta Bladfors Eriksson och Roland Nilsson till en presskonferens för att be de anhöriga om ursäkt.
- Vi vill å kommunens vägnar be berörda om ursäkt för det sätt som ärendet utvecklats, säger Margareta Bladfors Eriksson.
Vad vill ni be om ursäkt för?
- För att vi inte har lyckats förklara omständigheterna som innebär att vi inte alltid kan berätta allt för de anhöriga.
Socialnämndens ordförande meddelade också att det påbörjats en Lex Sarah-utredning. Kuriren uppmärksammande händelsen den 25 mars 2011. Efter det har socialförvaltningen gjort en egen utredning av händelsen men vad den visat vill inte medicinsk ansvarig sköterska svara på.
- Den interna utredningen kommer att löpa in i Lex Sarah-utredningen och jag vill inte kommentera och föregå den. När Lex Sarah-utredningen är färdig kommer vi förhoppningsvis ha en bra bild över vad som har inträffat, säger Ulla Olsson.
I onsdags inleddes rättegången mot den 80-årige mannen som är misstänkt för två våldtäkter och ett fall av sexuellt tvång mot en gravt dement kvinna. Under förhandlingen vittnade de tre kvinnor som polisanmält händelserna.
Två av dem har i polisförhör berättat om hur chefen för äldreboendet uppmanat dem att inte polisanmäla händelsen.
- Jag blev upplyst om att det inte var min sak att göra och försäkrades om att ansvariga skulle ta tag i det, säger Linda Moestam som då arbetade under ett vikariat på äldreboendet.
Verksamhetschefen för vård- och omsorgsboende i Luleå förklarar att de aldrig hann ta ställning till om händelsen skulle polisanmälas innan personalen tog saken i egna händer. Dessutom är hon inte alls övertygad om att det gått till på det sätt som kvinnorna uppgett i polisförhör.
- Jag har fått annan information om vad enhetschefen ska ha sagt, säger Maria Wallström.
Vems version anser du är mest trovärdig?
- Det är jättesvårt att svara på och jag har egentligen inga kommentarer till det.
Men tillbaka till huvudfrågan. Hur kunde det ske?
Enligt ansvariga inom socialförvaltningen ska den 80-årige mannen ha varit satt under bevakning från och med natten den 8 augusti efter att det första övergreppet ägt rum. Ändå kunde han utsätta kvinnan för ytterligare två övergrepp.
Linda Moestams berättelse kanske kan bringa klarhet.
- När jag kom in på eftermiddagen den 9 augusti fick jag reda på att någonting hade skett under dagen och att vi skulle hålla ett öga på mannen. När jag gick dit och upptäckte vad som pågick fanns det ingen annan än jag på avdelningen utan det var precis som vanligt jag och en till som jobbade under natten. När jag upptäckte vad mannen höll på med ringde vi in en tredje person som under kort varsel ryckte in med syfte att hålla koll på den aktuella mannen under nattens gång, säger Linda Moestam.
Fanns det alls bevakning av mannen när kvinnan utsattes för de sexuella övergreppen? Om inte har ansvariga blivit felinformerade eller missledda.
- Det ska inte få ske och vi vill också veta hur det har kunnat ske. Men innan vi kan kommentera den frågan måste vi avvakta utredningen, säger Margareta Bladfors Eriksson.