Hur kör du skoter, människa?

Har du barn framför dig när du kör skoter? Sluta genast med det!

Köra skoter. Att köra skoter kräver både vett och sans.

Köra skoter. Att köra skoter kräver både vett och sans.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2015-02-26 09:08

Vid årsskiftet fanns det 40 191 snöskotrar i trafik registrerade på ägare i Norrbottens län. Men enligt en undersökning Fjällsäkerhetsrådet och Nationella snöskoterrådet bland drygt 400 snöskoterförare i Norrbottens län vet mindre än var femte skoterförare, att platsen mellan styret och en vuxen är direkt farlig för barn.

En krock mot ett fast föremål i 50 kilometer i timmen innebär att en förare på 70 kilo pressas framåt med en kraft motsvarande två ton. Ett barn som sitter framför föraren försämrar också manöverförmågan och kan komma åt styre och gasreglage.

Trots det anger 17 procent av snöskoterförarna i Norrbottens län att de placerar barn framför sig på snöskotern. Det är dock lägre än riksgenomsnittet på 23 procent.

– Barn som är för små för att sitta bakom föraren ska sitta i en pulka bakom skotern tillsammans med en vuxen, eller inte åka med alls, säger säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare vid Fjällsäkerhetsrådet.

– Barn som är för små för att sitta bakom föraren ska sitta i en pulka bakom skotern tillsammans med en vuxen, eller inte åka med alls, säger Per-Olov Wikberg.

Fakta/Fjällsäkerhetsrådets tips

1. Välj rätt utrustning - hjälm, varma kläder och skor är grunden. Ta med spade, vindsäck och verktyg. Planeras turer utanför snöskoterlederna, ta alltid med lavinsändare och lavinsond.

2. Meddela färdplaner - det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni planerar att komma tillbaka.

3. Anpassa er tur efter vädret - vädret slår om hastigt i fjällen. Ta alltid del av lokala och aktuella väderprognoser.

4. Följ lederna - det finns hundratals mil markerade snöskoterleder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Inom många fjällområden är också snöskoteråkningen reglerad och endast tillåten utmed lederna.

5. Ta med aktuell karta och kompass - det behövs framför allt utanför markerade leder. Använd gärna GPS men tänk på att batterier snabbt laddar ur i kyla.

6. Rådfråga erfarna - människor som ofta vistas i de områden där ni tänkt åka kan ge mycket värdefull information. Tveka inte att söka kontakt med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om