I början av 2010 presenterade Luleå energihus, som arkitektfirman MAF och Folkets hus står bakom, planer på att bygga en 44 våningar hög skyskrapa i kvarteret Katten i centrala Luleå
Planerna stötte på patrull i stadshuset. Så högt fick man inte bygga. Till slut kom politikerna fram till att byggrätten skulle vara maximalt 15 våningar.
Sedan ändrades förutsättningarna. Man kan säga att tomten "krympte" då Clarion Sense hotell byggdes i grannkvarteret Hunden.
– Vi är i ett annat läge i dag. Då var inte Hunden bebyggd och där hade vi tänkt oss en park, typ Kungsträdgården, säger Mats Jakobsson, vd för MAF och även för Luleå energihus.
Nu är tomten i kvarteret åter aktuell. Balticgruppen i Umeå har tagit över projektet av Luleå energihus. Kommunen och MAF har återupptagit arbetet med att ta fram en ny detaljplan och nu ska även Balticgruppen in i det arbetet.
Jonas Olsson, vd för Balticgruppen, har sagt att de bygger så högt de får. Gärna 15 våningar och ännu hellre 18 våningar.
– Om man tillåter 15 våningar, så kan man väl tillåta 20 våningar. Det skulle bli ett symboliskt värde för stan och en markering, säger Mats Jakobsson.
På stadsbyggnadsförvaltningen jobbas det sedan en tid tillbaka med att ta fram en utvecklingsplan för Luleå centrum och den ska vara klar under senhösten. Det har även gjorts en högahusutredning.
Hur högt får man bygga i Luleå?
– Det är det som är problemet, det finns inga riktlinjer. Det finns ingen fördjupad översiktsplan för centrum om var och hur man får bygga högt. Nu ska det fastställas på vilka platser i Luleå det är lämpligt, svarar Malin Lagerwall, stadsbyggnadschef vid stadsbyggnadsförvaltningen.
Hon påpekar att det är viktigt att en skyskrapa, eller höghus, passar in på platsen och hur bygget utformas. Att man exempelvis inte bygger så att hela Storgatan hamnar i skugga.
– Det Luleå behöver är utmanande och spännande arkitektur på många platser och som tillför staden något. Det behöver inte vara en skyskrapa, utan kan vara ett litet hus, tycker hon.
En fråga som ofta kommer upp då man ska bygga i Luleå är domkyrkan. Det brukar heta att man inte får bygga högra än kyrktuppen, men någon sådan regel finns inte.
– I utvecklingsplanen för centrum ska man ta ställning till hur viktigt det är att man kan se kyrkan från alla håll. Det finns de som inte tycker att domkyrkan är så viktig i dag, men också många som förknippar Luleås skyline med domkyrkan, påpekar Malin Lagerwall.
Nu väntar hon med spänning på de nya planerna för Katten.
– Balticgruppen har gjort spännande projekt i Umeå och jag hoppas att de kommer med ett spännande projekt som utmanar oss, säger hon.
Om allt går enligt planerna startar fastighetsbolaget Galären inom kort bygget av ett 14 våningar högt hus på Varvet.
– Vi hade planerat för en våning till, men området ligger inom en flygzon och man får högst bygga 45 meter högt, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären.
Hade du byggt 20 våningar här om det hade varit tillåtet?
– Tror inte det. Spontant känns det som att byggnaden är på den nivå den ska vara. Det är svårt att prata om höjden i sig. Tre våningar kan vara för högt på ett ställe och 16 våningar för lågt. Stadsradhusen på Mjölkudden är tre våningar höga och där hade det inte passat att bygga sex våningar höga hus, säger han.
Även de styrande politikerna väntar på att utvecklingsplanen för centrum ska bli klar så att man lite tydligare kan säga vad som gäller för de olika delarna av centrum.
– Nya resecentum och Östra strand har pekats ut som ett område som kan tåla lite högre bebyggelse. Man får inte bygga högre än att vi har en bra centrumkärna för människorna att leva och bo i, säger Lenitha Ericson, stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Kuriren rekommenderar:
LÄS MER: De dyraste lägenheterna i Luleå 2015.
LÄS MER: Lägenheterna med högst kvadratmeterpris 2015.
LÄS MER: De dyraste treorna i Luleå 2015.
LÄS MER: De dyraste tvåorna i Luleå 2015.