Hunden Trygve ska få skolelever att gå till skolan

Sedan ett par månader praktiserar vårdhunden Trygve på Björkskataskolan i Luleå. Målet är att ge elever med hög frånvaro motivation att komma till skolan. "De blir glada", säger matte Alice Kero.

Alice Kero och vårdhunden Trygve som för tillfället arbetar på Björkskataskolan i Luleå.

Alice Kero och vårdhunden Trygve som för tillfället arbetar på Björkskataskolan i Luleå.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2024-01-11 17:00

Sedan november har mellanpudeln Trygve och Alice Kero, 25, som är utbildad hälsovägledare, haft sin vårdhundspraktik på Björkskataskolan. De arbetar några dagar i veckan med elever som har problematisk skolfrånvaro, för att hitta vägar för att de ska vilja komma till skolan.

– Vi har fokus mot elevhälsan, specialpedagoger och lärare på skolan när vi jobbar. Målet är riktat mot det sociala, mentala, fysiska, emotionella och inte mot själva lärandet som en pedagoghund är, säger hon.

undefined
Alice Kero och hunden Trygve är snart klara med vårdhundsutbildningen och gör en del av sin praktik på Björkskataskolan. "Jag är uppvuxen med hundar och alltid hållit på med djur. Jag tycker hundar gör enormt mycket med människor överlag och jag kände att vad kan jag göra för att andra ska må bättre och då föll det sig naturligt", säger Alice Kero.

Hon och Trygve är snart klara med vårdhundsutbildningen på Svenska pedagoghundsinstitutet, SPI. Likt en pedagoghund har en vårdhund ett mål med sitt arbete.

– Det kan vara att stärka relationer mellan specialpedagog och elev och att vara en brygga däremellan. Det kan också vara att förbättra den fysiska och psykiska hälsan.

Trygve är ännu inte färdigutbildad vårdhund, men han och Alice Keros arbete på skolan har givit goda resultat, enligt rektor Elisabeth Landström.

– Det har varit väldigt framgångsrikt de insatserna som varit. Man har sett att en elev kommer hit som inte har varit på skolan på hela förra året, säger hon.

Vad ser skolan för behov av den här funktionen?

– Jag ser stora behov. Att hitta andra vägar och gå utanför boxen vad det gäller vår elevhälsa och vi jobbar hela tid med elever som på olika sätt inte tar sig till skolan. Men det här är en väg, det kanske inte passar alla. Jag tycker det känns stimulerande att tänka att det går att göra på andra sätt och inte bara ha möten med föräldrar och elev, säger Landström.

Trygve och Alice Kero jobbar med vissa elever och vistas aldrig i korridorerna på skolan. Arbetet sker ofta utomhus och ibland i någon av skolans lokaler.

– Det kan vara att de ska dra ett aktivitetskort och så står det till exempel "ändra på känslan". Hur kan man ändra en känsla? Då pratar vi om hur man kan ändra en känsla hos en hund och hur kan vi ändra på vår känsla. Ändrar vi vår känsla när hunden ändrar sin, förklarar Alice Kero.

undefined
Aktivitetskort är ett av Alice Keros verktyg i arbetet med Trygve och eleven, men ett annat sätt kan vara att eleven får planera nästa träff. Exempelvis om det finns ett trick eleven vill lära Trygve.

Hon berättar att det blir ett sätt att börja bygga samtalsämnen och relationer mellan skolan och eleven.

– Det kan vara att man börjar busa med hunden, ändras min känsla då också eller är det bara hunden som blir gladare.

Hur har reaktionen från eleverna ni jobbar med varit?

– De blir glada. Han är ju en riktig clown den här, säger Alice Kero och ler mot Trygve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!